Mesečna pomoć 18.000 dinara 1Foto: Freeimages/ Ivan Prole

Opština Boljevac raspisala je nedavno javni poziv za realizaciju programa „Stručna praksa u 2018. godini“, koji je upravo okončani na osnovu koga će finansirati nezaposlena lica sa VII stepenom stručne spreme do 30 godina starosti i to u periodu do 12 meseci, saopštila je opštinska uprava na svom sajtu.

Tokom trajanja ovog programa angažovana lica ostvarivaće pravo na novčanu pomoć i troškove prevoza u ukupnom mesečnom iznosu od 18.000 i doprinose za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti u skladu sa zakonom.

Program je zasnovan na osnovu Sporazuma o uređenju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja između Nacionalne službe za zapošljavanje i Opštine Boljevac za 2018. godinu. Program će važiti za lica koja se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanje za koja su stekla određenu vrstu i nivo obrazovanja ili koja su se stručno osposobljavala kraće od vremena potrebnog za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita, bez zasnivanja radnog odnosa.

Program podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci za koju je stečeno odgovarajuće obrazovanje – kvalifikacija, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita, kada je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno kao poseban uslov za samostalan rad u struci.

Pravo učešća u realizaciji programa mogli su da ostvare poslodavci pod uslovom da pripadaju javnom sektoru; da izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u zakonskim rokovima; da je zakonom ili aktom o organizaciji i sistematizaciji poslova kod poslodavca kao uslov za rad na konkretnim poslovima propisana obaveza obavljanja pripravničkog staža, odnosno polaganja stručnog ispita. Poslodavac u ovom programi mora i da izmiri ranije ugovorne i druge obaveze prema Nacionalnoj službi, osim za obaveze čija je realizacija u toku, pod uslovom da iste redovno izmiruje i da angažuje nezaposleno lice koje se vodi na evidenciji Nacionalne službe – Filijala Zaječar, Ispostava Boljevac.

Nezaposleni mora da ima visoko obrazovanje, da nema radnog iskustva u struci ili nema dovoljno radnog iskustva za sticanje uslova za polaganje stručnog ispita; da nije bio u radnom odnosu kod podnosioca zahteva u periodu od šest meseci pre podnošenja zahteva i da ima kadrovske i druge kapacitete za stručno osposobljavanje lica.

Selekcija NSZ i poslodavaca

NSZ u saradnji sa poslodavcem vršila je selekciju nezaposlenih lica koja će biti uključena u program. Nakon podnošenja i razmatranja podnetih zahteva po Javnom konkursu, Nacionalna služba sačinjava predlog odluke o učešću u finansiranju stručnog osposobljavanja nezaposlenih lica, koji dostavlja predsedniku Opštine Boljevac, a on donosi odluku o sprovođenju programa u roku od 10 dana od dana zatvaranja konkursa.

Projekat „Boljevac – kapija Timočke Krajine“ je sufinansiran sredstvima Opštine Boljevac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari