Meštani i udruženje „Libergraf“ uspeli da spreče gradnju mini-hidroelektrane 1Protest meštana Foto: Tijana Jevtić

Nakon sedmogodišnje borbe meštana sela Bisoka i skoro godinu dana pravne bitke Građanske čitaonice „Libergraf“, beogradskom preduzeću „Hidro duo“ je oduzeta dozvola za gradnju mini-hidroelektrane „Ročnjak“ u ataru tog sela, kod Užica.

U rešenju, koje je Gradska uprava za urbanizam Užica donela u utorak, dan uoči protesta koji su meštani najavili ispred Skupštine grada, navedeno je da dozvola, koju je ta Uprava izdala 2015. godine, prestala da važi jer investitor, od 2017. godine, kada je zvanično prijavio radove, nije započeo gradnju, odnosno da to nije učinio u zakonskom roku od dve godine.

„Rešenjem o građevinskoj dozvoli od 22. septembra 2015. godine u tački 7. utvrđeno je da to rešenje prestaje da važi, ako se ne otpočne sa građenjem, odnosno sa izvođenjem radova u roku od dve godine od dana pravosnažnosti rešenja“, navodi se jučerašnjem rešenju Gradske uprave.

Kako je Danas pisao, „Libergraf“ je u martu ove godne Gradskoj upravi za urbanizam uputio zahtev za ukidanje dozvole, ali ga je ona odbila. Međutim, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je, 23.septembra ove godine, uvažilo je žalbu „Libergafa“, poništilo rešenje Gradske uprave i vratilo joj predmet na ponovno odlučivanje, uz konstataciju da su „sam protok vremena, kao i odgovor građevinske inspekcije da nije počela gradnja MHE na navedenoj lokaciji dovoljni da građevinska dozvola prestaje da važi, odnosno da je njen rok važenja istekao“.

„Gradska uprava za urbanizam je dužna da postupi po rešenju Ministarstva i da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 30 dana, donese novo rešenje kojim se utvrđuje prestanak važenja građevinske dozvole“, navelo je Ministarstvo.

Primenu tog rešenja su ubrzali meštani koji su na protestu, održanom u nedelju, zahtevali od lokalne vlasti da ga poštuje i ukine dozvolu, zapretivši da će, ukoliko se njihov zahtev ne ispuni, organizovati novi protest 30.okrobra ispred Skupštine grada.

Vladan Sinđić, predstavnik „Libergrafa“, navodi da je „Gradskoj upravi za urbanizam, i pored postojanja svih relevantnih činjenica kojima se dokazuje da je dozvola istekla, na šta je to udruženje ukazalo u svom zahtevu, bilo potrebno šest meseci da donese rešenje kojim se utvrđuje da je investitor ostao bez svoje potencijalne investicije, još pre više od dve godine“.

„Takvo ponašanje Gradske uprave za urbanizam Užica nije usamljeno, već se može reći da je pravilo u skoro svim lokalnim samoupravama u Srbiji kada se radi o dozvolama za izgradnju malih hidroelektrana. Dozvole se izdaju investitorima bez javne rasprave i konsultacija sa lokalnim stanovništvom, dozvoljava se uništavanje reka i živog sveta u njima, otimaju se i uništavaju privatni i državni posedi, zakoni se menjaju u interesu investitora, a državni organi koji su dužni da štite javni interes, ustvari, rade za interese pojedinaca koji se bogate na štetu građana i države“, saopštio je Sinđić i dodao da su u toj oblasti „izuzeci retki“.

Uz tvrdnju da „protest meštana nije uticao na ukidanje dozvole, jer je procedura o tome ranije pokrenuta“, Zoran Despić, načelnik Gradske uprave za urbanizam, rekao je ranije za Danas da će „investitor verovatno uložiti žalbu, ali da se nada da će je Ministarstvo odbiti“.

Poziv aktivistima za zaštitu pritode

„Građanska čitaonica „Libergraf“ poziva sve pojedince, grupe i organizacije, koji su spremni da brane reke i javni interes, da nam se obrate kako bi sa njima podelili naše iskustvo i pomogli im da se spreči dalje uništavanje prirode u Srbiji“, saoštio je Sinđić.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari