Mihajlović: Beograd nije dovoljno efikasan 1

U prva četiri meseca ove godine izdato je 40 odsto više građevinskih dozvola nego u prva četiri meseca pre dve godine, rekla je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović

Ona je danas uručila u Klubu poslanika 102 računara lokalnim samoupravama i drugim organima koji će omogućiti da investitori u još kraćem roku dolaze do elektronske građevinske dozvole.

– Naš cilj je da se u Srbiji radi i gradi, i da Srbija bude među prvih 30 zemalja na svetu na listi Svetske banke. Posle uspešno sprovedene reforme građevinskih dozvola, predstoji nam reforma katastra, kao jedna od najvažnijih reformi i za građane i za investitore – naglasila je Mihajlović.

Ministarka građevinarstva je još jednom ponovila ono što je i Danasu rekla pre nekoliko dana da će „obratiti posebnu pažnju na Beograd, gde se ne radi dovoljno efikasno, a to je nešto što od nas investitori očekuju“.

Ona je podsetila da je pre dve godine Svetska banka izračunala da se na dozvolu čekalo devet meseci, a da je bilo slučajeva da investitor čeka i po dve, tri ili četiri godine, te da danas svako zna u kom roku će dobiti odgovor kad podnese zahtev.

– Svi znaju da je rok najviše 30 dana, a u nekim opštinama dozvola se dobija za osam radnih dana – rekla je Mihajlović.

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović naglasio je da je do sada preko portala eDozvole podneto više od 25.500 zahteva za različita odobrenja za gradnju od čega je okončano oko 23.000 ili 89 odsto. Gotovo dve trećine rešeno je pozitivno, a sistem koristi čak 5.658 službenika.

Priznanja najuspešnijima

Kruševac, Valjevo, Vršac, Sombor i Smederevo najuspešniji su gradovi, a Bečej, Svilajnac, Veliko Gradište, Ruma i Apatin najuspešnije opštine u izdavanju elektronskih građevinskih dozvola u prvih šest meseci primene novog sistema. Priznanja za izuzetne rezultate uručili su im potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i predsednica Upravnog odbora NALED-a Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari