Domorodačka kontra sa prizvukom ksenofobije: Javna reč stranaca u srpskom sportu nije mišljenje nižeg reda, ali nije ni izuzeta od umesne reakcije 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević na konferenciji za medije posle polufinalne utakmice Kupa Srbije sa Partizanom bio je ljut zbog izjave Feđe Dudića, bosanskohercegovačkog stručnjaka koji vodi kragujevački Radnički, da „nijedan navijač Zvezde nije zadovoljan da njegov tim pobeđuje na način na koji pobeđuje“.

Milojević smatra da Dudić, kao stranac, ne sme da govori o „instituciji“ poput Zvezde, a zatim je dodao da neko ko je došao u Srbiju da radi, živi i zarađuje mora da povede računa šta priča.

Samo dan ranije bivši fudbaler Crvene zvezde Dragiša Binić je izjave Bibarsa Natha, Izraelca koji nastupa za Partizan, u kojima je kritikovao suđenje na 173. večitom derbiju okarakterisao kao blaćenje Srbije.

– Ti si ovde stranac, igraš po pravilima našim, ako ti ne valja… – izjavio je Binić.

Bivši fudbalski sudija Rade Đurović smatra da su se Milojević i Binić možda nespretno izrazili, ali da su njihove izjave ksenofobične.

– Ovo potenciranje da je neko stranac može da se protumači kao da ta osoba ima manje prava da priča nego da je građanin Srbije. Pitam se da li bi izjave Dudića i Natha bile prihvatljive da su Srbi? Potenciranje na tome da je neko stranac, da ovde prima platu i da zato treba da poštuje ,,naša pravila” je vrlo opasan presedan i predstavlja oblik ksenofobije – kaže Đurović.

On dodaje da trener Crvene zvezde mora da bude svestan težine svojih izjava i odgovornosti za ono što govori.

– Natho i Dudić plaćaju porez ovoj državi, kao i svi mi. Ne ulazim u opravdanost onoga što su rekli i svako ko se bavi javnim poslom može biti predmet kritike, ali to što je neko stranac ne sme biti argument za kritiku. Ne verujem da su Milojević i Binić imali zlu nameru, ali mislim da ne shvataju težinu onoga što su izgovorili. Posebno Milojević, koji mora da razume da njegove reči, kao trenera Crvene zvezde, imaju poseban značaj i odgovornost – kaže bivši sudija.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, smatra da su izjave Dudića i Milojevića posledica nesporazuma.

– Rekao bih da su obojica dali nespretne izjave, ali se slažem da strani igrači i treneri treba da budu veoma pažljivi kad komuniciraju sa medijima. Ne poznajem lično Dudića, ali sam čuo da je jako korektan, a tvrdim da je i Milojević takav čovek. Svako treba da ima svoj stav i svoje mišljenje, međutim, najbolje da se treneri i fudbaleri bave svojim poslom. Njihova odgovornost je velika i stalno se nalaze pod lupom javnosti. Bio sam igrač u inostranstvu i znam da se svaka izjava meri dva puta i u tom smislu treba biti oprezan – kaže Poledica.

Domorodačka kontra sa prizvukom ksenofobije: Javna reč stranaca u srpskom sportu nije mišljenje nižeg reda, ali nije ni izuzeta od umesne reakcije 2
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera napominje da je ranije bilo rasističkih ispada, ali da su generalno strani igrači i treneri zadovoljni boravkom u Srbiji.

– Neki od njih su članovi sindikata u svojim matičnim zemljama i mi im stojimo na usluzi, u kontaktu smo i često nas zovu. Njima je ovde lepo, jako su zadovoljni, jer smo mi još uvek srdačan i gostoprimljiv narod. Mnogi su imali predrasude pre dolaska u Srbiju, ali kad nas upoznaju obično nas zavole – objašnjava Poledica.

Sportski novinar Zoran Šećerov kaže da mu je žao što je izjava Dudića naišla na ovakvu reakciju Milojevića, jer su njih dvojica, kako tvrdi, obeležili fudbalsko proleće u Srbiji.

– Obojicu ih poznajem, radi se o korektnim ljudima i ne razumem zašto se bave nefudbalskim stvarima. Verujem da su davali izjave u afektu i da nije u pitanju zla namera, a na kraju se od muve napravio slon. Dudić je odradio sjajan posao u Radničkom, ali će na kraju sezone, na žalost, otići iz srpskog fudbala i mi treba da se zapitamo zašto u Srbiji nemamo tako mladog i talentovanog stručnjaka – kaže Šećerov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari