Mihajlović: Cilj Srbije da 2040. najmanje 40 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je cilj Srbije da ima više ulaganja u sve vidove obnovljivih izvora energije, kako bi do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazilo iz obnovljivih izvora.

„Smatramo da je taj cilj realan u odnosu na potencijal Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, legislativu, spremnost države da stvori dobre uslove za poslovanje, kao i zainteresovanost investitora“, rekla je Mihajlović prilikom obilaska vetroelektrane Кovačica, koja radi od 2019. godine, saopštilo je ministarstvo.

Ministarka je kazala da je ovo godina velikih promena u oblasti energetike i da se u njoj određuje pravac kojim će srpska energetika ići narednih 10, 20, 30 godina.

„Ova vetroelektrana je simbol zelene energije, klimatski neutralnog razvoja, novih tehnologija i onoga kako vidimo budući razvoj Srbije. Takođe, dobra vest je nastavak ove investicije i izgradnja još jednog vetroparka, ‘Pupin’, za koji je izdata energetska dozvola“, navela je Mihajlović.

Ona je istakla da je od 2014. godine izgrađeno osam vetroelektrana, ukupne snage blizu 400 megavata, a u izgradnji su još dve, čime će ukupan kapacitet elektrana koje koriste energiju vetra biti blizu 600 megavata.

„Želimo da imamo više investicija i u ostale vidove obnovljivih izvora energije, kao što je solarna ili geotermalne energija i verujem da ćemo sa novim zakonima koje smo pripremili, koji će ubrzati sve procedure i uvesti elektronsko izdavanje svih dozvola, to i ostvariti“, navela je Mihajlović.

Ona je pozvala sve investitore da ulažu u obnovljive izvore energije, kako bi Srbija imala i više zelene energije i zdraviju životnu sredinu.

Direktor vetroelektrane „Кovačica“, Miloš Colić, rekao je da ta vetroelektrana proizvodi električnu energiju koja snabdeva oko 68.000 domaćinstava, kao i da planiraju proširenje vetroparka kroz novi projekat vetroelektrane „Pupin“.

Dodao je da je nedavno osnovano i udruženje proizvođača energije iz obnovljivih izvora sa ciljem da doprinesu daljem razvoju ove oblasti.

Ambasador Izraela u Srbiji, Jahen Vilan, se nada da će biti još više projekata izraelskih kompanija u oblasti obnovlivih izvora energije u Srbiji.

„Nadam se da ćemo se za dve godine videti ponovo na otvaranju nove vetroelektrane ‘Pupin’ i da će biti još ovakvih projekata u budućnosti“, naveo je Vilan.

Direktorka EMS, Jelena Matejić, rekla je ovaj projekat bio pionirski i za investitora i za EMS i da je pre dve godine ova elektrana uspešno priključena na prenosni sistem.

„Ogroman posao je i dalje pred nama jer investitor planira da udvostruči kapacitete vetroparka i u EMS-u će imati partnera i za nastavak ulaganja“, rekla je Matejić.

Načelnica Južnobanatskog okruga, Marina Toman, rekla je da je ovaj projekat važan ne samo za opštinu Кovačica nego i za ceo Južni Banat, dodatno povećavajući iskorišćenje obnovljivih izvora energije u ovom delu Srbije.

Vetroelektrana „Кovačica“, koju je izgradila izraelska kompanija „Enlight renewable energy“ je instalisane snage 104,5 megavata, sa ukupno 38 vetrogeneratora, a vrednost investicije iznosila je 189 miliona evra.

Mihajlović najavila zabranu gradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će novi Zakon o obnovljivim izvorima energije zabraniti izgradnju svih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

„U zonama zaštite, bilo da je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage, bilo da su male, male derivacione, velike“, navela je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Ona je istakla da su mini-hidroelektrane „tema o kojoj se mnogo govorilo i koja je možda trebalo da bude rešena kroz jedan drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva“, ali budući da je to i pitanje obnovljivih izvora energije, rešeno je da to bude uređeno kroz novi Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Dodala je da je nacrtom zakonoma predviđeno da samo na osnovu odluke Vlade Srbije može razmatra izgradnja hidroelektrane u ovim zaštićenim zonama, poput nacionalnih parkova prirode, ukoliko to predstavlja nacionalni interes, kao što je slučaj sa velikom hidroelektranom „Đerdap“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari