Mihajlović: Država, privreda i građani zajedno za zelenu Srbiju 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je posle potpisivanja sporazuma o saradnji sa udruženjem „Obnovljivi izvori energije“ izjavila da će se više raditi na proizvodnji energije iz obnovljivih izvora jer je vizija Srbije najmanje 40 odsto proizvedene energije iz tih izvora.

Mihajlović je podsetila da je juče parlament usvojio set zakona iz rudarstva i energetike, koji predstavljaju bazu za dalji razvoj i energetsku tranziciju Srbije.

„Ovaj sporazum znači i poziv investitorima da dodju i ulažu u Srbiju, jer je potencijala mnogo, a učinili smo da sve procedure budu efikasne i brze i da kroz konkurenciju i takmičenje dobijemo dobre cene i nove elektrane na gas, biomasu, vetar i solar. Do sada se najviše investiralo u vetroparkove i najviše instalisanih megavata je iz njih, ali nema razloga da ne dobijemo više enegije iz solarnih elektrana, na primer“, rekla je ministarka, saopštio je njen kabinet.

Ocenila je da više investicija u obnovljive izvore znači da će gradjani živeti zdravije, a više solarnih panela na krovovima i bolja energetska efikasnost znače više čistije energije, na putu ka energetskoj tranziciji.

Menadžerka udruženja „Obnovljivi izvori energije“ Danijela Isailović je kazala da je usvajanje Zakona o obnovljivim izvorima energije, prvog srpskog zakona koji definiše zelenu energiju, sjajna vest za sve investitore.

„Naš cilj je da se unaprede investicioni ambijent i poslovna klima u Srbiji. Drago nam je da delimo vrednosti i ciljeve sa Vladom Srbije i Ministarstvom, jer želimo više proizvedene energije iz OIE. Zajedno ćemo raditi na promociji zelene energije i edukaciji gradjana o značaju obnovljivih izvora“, rekla je Isailović.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a za zapadni Balkan, Кimo Lahdevirta, ambasador Finske, Jahel Vilan, ambasador Izraela, Кun Adam, ambasador Belgije, Ibrahim Aldarmaki, zamenik ambasadora UAE, i Кristijan Šiling, šef razvojne saradnje Ambasade Nemačke.

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je
da je ovog proleća Srbija promenila brzinu usvajanjem paketa zakona u oblasti rudarstva i energetike, čime je napravljen ogroman korak napred, i to za samo dva meseca.

„Dobra vest je da zaduženja Srbije u ovoj oblasti neće rasti jer ima dosta investitora spremnih da dodju i investiraju u OIE. Mi ih primoravamo da se takmiče i da ponude najbolje cene i uslove u proizvodnji energije. Prve aukcije odnosiće se na proizvodnju iz snage vetra. Tu smo da pružimo podršku, kako u proizvodnji energije, tako i da podržimo investicije u mreže, da bi bile u stanju da prime energiju iz OIE“, rekla je ona.

Ambasador Finske Кimo Lahdevirta rekao je da mu je drago što su oni jedni od osnivača udruženja „Obnovljivi izvori enrergije“ i da Finska pokazuje veliku posvećenost daljem razvoju OIE u Srbiji, kao i da će u budućnosti biti i više finskih kompanija na ovom tržištu, s obzirom na pažnju koju Srbija daje projektima iz OIE.

Izraelski ambasador Jahel Vilan rekao je da je ponosan što je Izrael partner Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije. On je dodao da Izrael dosta ulaže u OIE i da su pronašli i prirodni gas u Mediteranu, te da je to još jedna od inicijativa koja može pomoći da gas dodje i u Srbiju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Mihajlović: Država, privreda i građani zajedno za zelenu Srbiju”

  1. Posto ste ovim zakonima prodali Gazivode Amerikancima, sad si i ti uzela svoju proviziju preko ovog udruzenja.Kakva propast zemlje Srbije pred nasim ocima. I niko se masovno ne buni.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.