Mihajlović i kineska ambasadorka: Brza pruga Beograd-Budimpešta od strateškog značaja za dve države 1Foto: FoNet/MGSI

Ministarka gradđevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas s ambasadorkom Kine Čen Bo i delegacijom kineske kompanije Čajna rejlvej internešenel kompani (CRIC) o realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte.

„Ovaj projekat je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za Kinu, o čemu svedoči i podrška koju u realizaciji pružaju dva predsednika, Aleksandar Vučić i Si Đinping. Brza pruga od Beograda do Budimpešte, kao deo železničkog Koridora 10, projekat je kojim se naša država uključila u globalnu inicijativu ‘Pojas i put’. Ministarstvo koje vodim tu je da vam pruži svu neophodnu podršku da se radovi ubrzaju, kako bi se projekat uspešno realizovao na dobrobit odnosa dve zemlje“, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da od izvođača očekuje dodatno ubrzanje radova, kao i bolju koordinaciju na samom projektu kako bi on bio završen u obostranom interesu.

Ambasadorka Kine je istakla je da je to najvažniji projekat između dve države i da će i ambasada u ime svoje zemlje uložiti maksimalan napor da se on uspešno realizuje.

Generalni direktor kompanije CRIC Hu Sjaojung zamolio je resorno ministarstvo za dalju podršku u realizaciji projekta, rekavši da će u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti saradnji na projektno-tehničkoj dokumentaciji i izboru adekvatnih podizvođača.

Konzorcijum kineskih kompanija CCCC i CRIC izvodi radove na deonici Beograd centar–Stara Pazova, u dužini od 34,5 kilometara, a vrednost radova je 350,1 milion dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari