Čen Bo se oprašta od Srbije: Čelična dama diplomatskog kora 1Foto: BETA/ Predsednistvo Srbije Dimitrije Goll

Čen Bo, opraštajući se od Srbije, može da bude izuzetno ponosna na diplomatsku savršenost sa kojom je obavljala dužnost ambasadorke Narodne Republike Kine.

Iako je to izgledalo nemoguće, uspela je da nadmaši svog prethodnika Li Mačanga, koji je svojevremeno izuzetno podigao vidljivost Kine u Srbiji, i to delom zahvaljujući i svojim jakim medijskim nastupima na srpskom jeziku.

Čen Bo je uspela da to i nadmaši i produbi – do čeličnog prijateljstva dve zemlje, kako to ponekad ističu kineski i srpski politički lideri.

Nezaboravne su scene kada su tokom korona pandemije na beogradski aerodrom dopremane vakcine iz Kine i kada ju je predsednik Vučić, čini se, oslovio i sa „sestra Čen Bo“.

Uvek s pravom diplomatskom merom, usklađenom sa slikom drevne i velike države koju predstavlja, Čen Bo odlazeći iz Srbije, pokazala je i da ne zaboravlja stare prijatelje.

Jedini je diplomata koji se poslednjih godina sastao javno sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je formalno i dalje na čelu vladinog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom.

Takva diplomatska perfekcija ne može se postići bez velikog truda i znanja, o čemu svedoči i zvanična radna biografija Čen Bo, koja je dostupna javnosti, i iz koje se vidi da je u Srbiji službovala još od 90-tih.

Rođena je u januaru 1970. godine, školovala se na Kineskom univezitetu inostranih poslova, da bi od 1992. počela da radi u Ministarstvu spoljnih poslova.

0d 1992. do 1996. radila je u Direkciji za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju MSP Kine u sužbi atašea.

Naredne tri godine, do 1999. radila je kao treća sekretarka i ataše u Ambasadi NR Kine u SR Jugoslaviji.

Od 1999. do 2004. ponovo je bila raspoređena u Direkciju za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju MSP kao treća sekretarka i šef odeljenja.

Od 2004. do 2006. bila je šef odeljenja u Direkciji za Evropu MSP.

Nakon ove dužnosti, Čen Bo se 2006. ponovo vraća u Ambasadu NR Kine u Srbiji i naredne dve godine obavlja dužnosti savetnice.
Od 2008. do 2014. godine bila je savetnica i zamenica šefa Direkcije za Evropu, a potom je godinu dana bila i zamenica gradonačelnika grada Tangšana u provinciji Hebei.

Svoj četvorgodišnji mandat kao ambasadorka Kine u Bosni i Hercegovini obavljala je od 2015. do februara 2019. godine, kada zvanično postaje ambasadorka NR Kine u Republici Srbiji.

Te je 2019. odlikovana ordenom Zastave Republike Srpske.

Odlikovanje joj je uručeno u Istočnom Sarajevu, a orden je u njeno ime, od Željke Cvijanović, primila otpravnica poslova kineske ambasade.

Udata je, ima ćerku, i da li treba reći, izvrsno govori srpski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari