Mihajlović: Od EIB bespovratno 2,7 miliona evra za nove projekte u vodnom saobraćaju 1Foto: BETAPHOTO/Kabinet potpredsednice Vlade,MGSIS/MILETA MIRCETIC/DS)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sa menadžerkom Evropske investicione banke (EIB) za Srbiju Anom Solecki Sporazum o dodeli bespovratnih sredstava u vodnom saobraćaju, vredan 2,7 miliona evra, saopštilo je to Ministarstvo.

Mihajlović je tim povodom rekla da je „posebno ponosna jer je Vlada Srbije od pre dve godine strateški opredeljena da razvija vodne koridore koji su decenijama bili zapostavljeni“.

„Ovaj novac biće upotrebljen za pripremu tri nova projekta u vodnom saobraćaju, čija vrednost iznosi 20 miliona evra“, rekla je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Dodala je da će u vodni saobraćaj biti uloženo 200 miliona evra, i to za izgradnju i rekonstrukciju prevodnice Đerdap I i II, proširenje luke Smederevo i vađenje potonule flote iz II svetskog rata.

Ona je kazala da, kako se investira u drumski, železnički i vazdušni saobraćaj, tako se ulaže i u vodni.

„Ovaj sporazum omogućiće nam pripremu nekoliko velikih projekata, jer želimo da naše reke budu mnogo bolje iskorišćene i da imamo više prevezene robe“, rekla je Mihajlović.

Direktorka kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da će 2,7 miliona evra bespovratnih sredstava biti iskorišćeno za pripremu velikih projekata, te da reke u Srbiji više nisu izolovane, već su deo evropske transportne mreže i spajaju Srbiju sa ostatkom Evrope.

„Zajedno sa Ministarstvom realizujemo nekoliko velikih projekata u vodnom saobraćaju i cilj nam je da poboljšamo uslove rečne plovidbe kroz Srbiju“, rekla je Negre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari