Mihajlović: Sledeće godine gradimo pet auto-puteva 1Foto: MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je ulaganje u infrastrukturu važno zbog razvoja zemlje i da Srbija ove i iduće godine počinje da gradi pet novih auto-puteva.

Ova godina je prekretnica u oblasti infrastrukture, jer ne samo što se završava Koridor 10, nego i počinje izgradnja nekoliko novih auto-puteva. Između ostalog, već smo počeli radove na deonici Preljina-Požega, koja je važna za povezivanje i ka Crnoj Gori i ka Bosni i Hercegovini. Za auto-put Sremska Rača – Kuzmin već je podignut kamp izvođača i očekujemo da vrlo brzo počnu radovi, a za Moravski koridor, koji je posebno važan za povezivanje Srbije iznutra, usvojen je poseban zakon i očekuje se da Vladina komisija donese kriterijume za izbor izvođača”, rekla je ona.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Mihajlović je istakla da ove godine počinje i izgradnja auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica, a naredne godine i prve deonice auto-puta Niš-Merdare, a da je u prethodne četiri godine izgrađeno više od 300 km auto-puteva.

Govoreći o problemu dugog čekanja na granicama, ona je rekla da Srbija kreće u novi projekat kako bi se napravile zajedničke kontrole na granicama sa Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom i Mađarskom, na jednom punktu, umesto postojećih duplih kontrola.

 “Mnogo veći izazov je uklanjanje nefizičkih barijera sa članicama EU nego sa zemljama regiona koje nisu članice EU, kao što su Bosna i Hercegovina i Crna Gora, sa kojima ćemo imati zajedničke granične prelaze”, navela je ona.

Ona je istakla da će 18. avgusta biti pušten u saobraćaj auto-put od Obrenovca do Čačka, a na jesen i istočni krak Koridora 10.

Ukupno 103 kilometra biće od 18. avgusta u saobraćaju, od Obrenovca do Čačka. Koridor 11 je jako značajan zbog naših građana jer ćemo konačno zaobići Ibarsku magistralu i imaćemo mnogo bezbedniji put, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da će u decembru biti završen auto-put od Surčina do Obrenovca i da će biti ukupno 120 km na Koridoru 11.

Pripremamo ugovor i za deonicu Novi Beograd – Surčin, koja će biti povezana na Koridor 11 i za dve godine moći ćemo da se vozimo auto-putem od Novog Beograda do Čačka, kaže Mihajlović, i dodaje da će na jesen biti pušten kompletan auto-put ka Bugarskoj, čime će biti završena izgradnja celog Koridora 10 kroz Srbiju.

Uradićemo analizu izgradnje čitavog Koridora 10

Mihajlović istakla da će zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama biti urađene analize o realizaciji izgradnje kompletnog Koridora 10.

Nakon što se završi izgradnja, uradićemo jednu ozbiljnu analizu, jer je bilo puno problema u realizaciji, i sama izgradnja je predugo trajala. Ta analiza i informacije treba da posluže i za neke druge državne organe, rekla je ona na TV Hepi.

Mihajlović je rekla da je tokom izgradnje Koridora 10 bilo puno problema, od toga da neke prethodne vlade nisu na vreme uradile projekte i završile eksproprijaciju, zbog čega su stizali odštetni zahtevi.

Danas se više ne radi tako, i svaki projekat koji počinjemo u potpunosti je spreman, i kad je reč o tehničkoj dokumentaciji, i o eksproprijaciji”, naglasila je Mihajlović.

Upitana o naprslinama na auto-putu u Grdeličkoj klisuri, ona je rekla da tako nešto nije smelo da se dogodi.

„Znam svaki metar ovog auto-puta, poznajem svakog od izvođača i šta su sve uradili da bismo završili ovaj veliki projekat. I nisam spremna da bilo koga optužim ili najavljujem istrage protiv bilo koga dok se ne završi izveštaj stručnjaka kako je do ovog došlo. Sve naprsline su već sanirane o trošku izvođača radova“, istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari