Mihajlović: Stanovi za pripadnike snaga bezbednosti do 500 evra po kvadratu 1Foto: FoNet/MGSI (Arhiva)

Mi smo već krenuli sa 1.530 stanova, a očekujem da ove i naredne godine počne izgradnja ukupno 8.022 stana pripadnike snaga bezbednosti .

Vrednost tih stanova sa kompletnom infrastrukturom je 325 miliona evra, a država je obezbedila lokalnim samoupravama novac da srede spoljnu infrastrukturu, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture, predstavljajući poslanicima u Skupštini Srbije izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripednike snaga bezbednosti koje se donose kako bi se proširio krug lica na koje se projekat odnosi – borce, porodice palih boraca, vojne invalide i mirnodopske vojne invalide. Poslanici vlasti najaviuli su da će podržati predložene izmene, dok deo opozicije smatra da su izmene deo predizborne propagande.

MInistarka je navela da se u Vranju gradi 186 stanova, u Nišu 190, u Kraljevu 200 stanova, u Kragujevcu 216, u Novom Sadu će početi da se gradi 548 stanova, a u Sremskoj Mitrovici 190. Dodala je da su cene po metru kvadratnom, u Vranju 400 evra, Nišu 450 evra, Kraljevu 400 evra, Kragujevcu 430 evra, Sremskoij Mitrovici 430 evra, Novom Sadu i Beogradu po 500 evra.

Mhajlovićeva kaže da će se, s obzirom da bi mnogi voleli da kupuju jeftinije stanove, jer nije reč o socijalnim stambenim jedinicama koje se poklanjaju, jedna od izmena odnositi na to da prioritet kupovine stanova u Beogradu imaju oni koji već žive na toj teritoriji.

„Ovo je važan projekat za Srbiju, ne samo zbog toga što ćemo graditi stanove, već i zbog toga što je jednako važan za privredu i stavarnje mogućnosti da domaća preduzeća mogu da učestvuju u izgradnji“, rekla je Mihajlovićeva.

Komentarišući predložene odredbe zakona radikali su ocenili da treba svim građanima omogućiti da dođu do jevtinijih stanova, a ne samo za određene kategorije, vojsku, policiju BIU, a sada i za vojne invalide i porodiuce palih boraca.

„Sledeće godine u aprilu mesecu, koliko smo čuli, idu izbori. Zamislite kakva je ovo snaga propagande kada se najavi da će većina oficira pripadnika vojske i snage bezbednosti imati mogućnost da po veoma povoljnim uslovima reše svoj stambeni problem . To ide sa logikom koncentričnih krugova kada su u pitanju glasovi, pa će oni koji su zainteresovani sa svojim članovima porodice u samom startu biti naklonjeni vlasti , jer im vlast omogućuje da pod povoljnijim uslovima kupe stanove“, naveo je radikal Milorad Mirčić, zamerajući ministarki Mihajlović, što je pre neki dan radi lične promocije sa svojim saradnicima „izvršila desant na gradilište u kome su smešteni radnici“.

Ministarka je uzvratila da Mirčić o njoj može da priča šta hoće , ali da ne može da promeni sve njene rezultate.

„Dakle, ja sam spremna svakog trenutka sa vama, koji ciglu niste napravili, koji niste spavali na trasi, koji niste isprljali svoje cipele, koji niste završili najteži deo autoputa, uvek da izmerim te rezultate“ , rekla je Mihajlovićeva, napominjući da su radikali uglavnom poznati po tome što su uništavali, a ne gradili.

Uzvratio je Mirčić zamerajući ministarki što svaku rečenicu počinje sa JA- „Latinski ego, je koren od egoizma. Čim čovek izgovori ja, tu niti rečenice, ni čoveka. Nemojte da se izjednačavate sa radnicima, oni vama služe kao marketing „, ocenio je Mirčić.

Aleksandar Stevanović iz Stranke moderne Srbije ocenio je da su predložene izmene zakona bolje od samog zakona i da zemlja treba da se revanšira ljudima koji su podneli jednu solidnu žrtvu. On smatra da je izgradnja jevtinijih stanova za invalide i porodice palih boraca potrebna, naročito ako se pogleda kako to čine zemlje u okruženju .

Jahja Ferhatović, poslanik Stranke pravde i pomirenja pozdravio je izgradnju stanova i samim tim pokretanje cele jedne industrijske grane, ali je rekao da je važna i zaštita ljudi koji rade na građevinama .

„Danas se pojavila jedna fotografija građevinskog radnika u Novom Pazaru koji se na desetoj etaži, bez ikakvih skela , bez ikakve zaštitne opreme pridržava za kolegu nastojeći da odradi posao“ , naveo je Ferhatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari