Mihajlović: U aktuelnoj krizi svetske ekonomije najviše pogođene žene preduzetnice 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je da su u aktuelnoj krizi svetske ekonomije najviše pogođene žene preduzetnice. 

„Posebno moramo da vodimo računa o ranjivim kategorijama društva, a svaka kriza pokaže da su to žene. One su opterećene dvostrukim smenama – i na poslu i kod kuće, a u toku pandemije su na prvoj liniji fronta borbe protiv virusa“, navela je Mihajlović u okviru manifestacije “Cvet uspeha za ženu zmaja”, koju je  organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije.

Mihajlović je rekla da se zalaže za „društvo jednakih šansi i da i muškarci i žene imaju jednake uslove za sve ono što žele u životu da urade, u svim sferama društva“.

Ona je ngalasila da  Koordinaciono telo ima međunarodne partnere svuda u svetu i da se godinama radi sa EU, UN i drugim institucijama.

“Srbija se nalazi u proseku EU po broju žena u biznisu, ali ako govorimo o procentu ženskih preduzeća koja se gase, onda ta statistika nije dobra. Zato je važno da svi zajedno radimo više – država, žene preduzetnice, Privredna komora Srbije. I to je jedan od razloga zašto smo razgovarali sa Američkim fondom za razvoj, kako da obezbedimo novac i povoljne kredite ženama koje nakon druge, treće godine pomisle da zatvore svoje poslovanje. Da im pomognemo da ne zatvaraju svoje kompanije, nego da nastave da rade”, zaključila je Mihajlović.

Nagrada za rodno najsenzitivniju kompaniju za 2020. godinu, koju su ustanovili Koordinaciono telo i Udruženje poslovnih žena, uručena je kompaniji “Đenerali osiguranje”, drugo mesto osvojila je kompanija „VIP mobajl“, a treću poziciju zauzeli su „Erikson“ i „Sitel Srbija“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari