Mihajlović: U niški okrug ipak uloženo 2,7 milijardi evra 1Foto: Fonet/MSGI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je tačan podatak da je za ulaganje u infrastrukturu u niškom okrugu izdvojeno 2,7 milijardi evra, u šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu izrazio sumnju.

Mihajlović je novinarima rekla da je 2,7 milijardi evra uloženo u istočni i južni krak Koridora 10 na tom području, deonicu Niš-Pločnik, prugu i gasovod Niš-Dimitrovgrad, prugu Niš-Brestovac, kao i u rekonstrukciju puteva i projekte koji tek treba da budu realizovani.

Vučić je prilikom otvaranja fabrike Leoni, u govoru koji je čitao, naveo da je „2,7 milijardi evra uloženo u putnu i saobraćajnu, železničku infrastrukturu u Nišu, niškom okrugu“, i potom je, nakon što je nastavio da čita, zastao i
vratio se na tu cifru.

„Ko li mi je napisao ovih 2,7 milijardi, malo je preterano“, konstatovao je Vučić. 

TRANSPORTNO POVEZIVANJE REGIONA

Brže povezivanje zemalja regiona u transportu i energetici je najvažnije, jer ako toga nema, nema ni mogućnosti za bolje odnose između država Zapadnog Balkana, ocenila je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je na otvaranju regionalne konferencije „Transport i energetika – povezivanje Zapadnog Balkana i EU“ istakla da Srbija u transportnoj mreži regiona zauzima ključnu poziciju i da je za nju od ogrmonog značaja da se ne desi situacija da nije povezana sa bilo kojom od država sa kojima graniči.

Mihajlović je ukazala da je za Zapadni Balkan karakteristično to što ima prošlost koja „nije bila ni jedinstvena ni laka“, jer „dok su se drugi razvijali, mi smo se bavili nekim drugim stvarima i to nas je koštalo privrednog razvoja i odlaska mladih“.

Samo zajedničkim, upornim radom u povezivanju možemo da prevaziđemo probleme koji su sveži, koji postoje ne samo iz prošlosti, nego i iz današnjeg perioda. Treba da budemo brži u realizaciji projekata, konstatovala je ona.

Prema mišljenju Mihajlović, tromost birokratije, koja ponekad postoji u Evropskoj uniji, zemlje Balkana treba da
koriste i da same počnu da rade na nekim projektima. Ona je najavila da će u cilju regionalnog transportnog povezivanja Srbija pored modernizacije pruge ka Bugarskoj i Mađarskoj, koja je započela, krenuti i u izgradnju autoputa prema Prištini i Sarajevu, kao i u pripremu dokumentacije za rekonstrukciju pruge prema Hrvatskoj.

Konferenciju su organizovali ambasada Bugarske i portal Balkanmagazin, a ambasador Ratko Vlajkov rekao je da je
potrebno dati šansu državama Zapadnog Balkana, u prvom redu Srbiji, da se priključe EU.
Vlajkov je poručio da je njegova zemlja angažovana na tome ne samo sada, tokom šestomesečenog predsedavanja EU, nego je to njeno dugoročno opredeljenje.

 

IPAK ULOŽENO 2,7 MILIJARDE EVRA

BEOGRAD, 26. april 2018. (FoNet) –

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari