Mihajlović: Zatražićemo povećanje rudne rente 1Foto: FoNet/MGSI

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kazala je da će tražiti povećanje iznosa rudne rente.

Ona je za portal Biznis.rs rekla da je iznos rudne rente definisan Zakonom o utvrđivanju naknada za korišćenje javnih dobara, za koju je nadležno Ministarstvo finansija.

„Trenutno radimo detaljne analize i uskoro ćemo se obratiti Ministarstvu finansija, kako bi pokrenuli proceduru izmena“, istakla je Mihajlović.

Procenti rudne rente već dugo u Srbiji nisu menjani. Taj prihod od svakog investitora koji eksploatiše rudna bogatstva Srbije, u iznosu od 60 odsto pripada budžetu Srbije, a 40 odsto lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija.

Najniži iznos plaća se za ekspolataciju soli – jedan odsto, navodi Biznis.rs.

Za korišćenje drugih resursa i rezervi mineralnih sirovina, kao što su ugalj i uljni škriljci, nafta i gas, radioaktivne sirovine, metalične sirovine, tehnogene i nematalične sirovine, podzemne vode iz kojih se dobijaju korisne mineralne sirovine ili gasove koji se sa njima javljaju, naknada iznosi od tri do sedam odsto prihoda.

Prihodi od rudarstva iznose oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

Naknade za korišćenje rudnih bogatstava u Srbiji su među najnižim u Evropi. U Hrvatskoj su 10 odsto, u Mađarskoj i Rumuniji, 12 odsto, a u Sloveniji 18 odsto. Najvišu rudnu rentu ima Ruska federacija, 22 odsto prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari