Milenijum tim pred novim državnim poslom vrednim 75 miliona evra 1Foto: BETAPHOTO/ NARODNA STRANKA

Posao projektovanja i izgradnje razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica po svemu sudeći dobiće preduzeće Milenium tim iz Beograda, a ispred sedišta ove kompanije danas su predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i potpredsednik Miroslav Aleksić održali konferenciju za novinare ukazujući na to da je postupak sproveden bez tendera i na bazi zaključka Vlade Srbije koji nije objavljen među dokumentima sa te sednice.

Prema dokumentima koje je Jeremić pokazao procena vrednosti tog posla je 75.006.123 evra. U zatvorenom pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva Srbijagas je pozvao šest preduzeća i prema zapisniku o pregovaranju, najbolju cenu dao je Milenium tim – 74.946.445,53 evra, svega pedesetak hiljada ispod procenjene vrednosti radova.

„Po sredi je zapisnik o pregovaranju, a posao o kom se pregovaralo je izgradnja magistralnog gasovoda na potezu Beograd-Valjevo-Loznica. Srbijagas poziva samo šest kompanija i pozivaju ih da u 11.30h, 14. juna, predstavnici tih kompanija daju ponude i da se izvrši direktno pregovaranje o tome ko treba da dobije taj posao koji treba da vredi 75 miliona evra. Postupak pregovaranja prema dokumentu je okončan u 11.45h. Jedini koji je dostavio ponudu koja je manja od 75 miliona je Milenijum tim, koji je igrom slučaja napravio procenu da će, ako oni dobiju taj posao, to koštati 74.946.000 evra. Dakle, 50.000 evra samo manje od procenjenih 75 miliona, to je manje od 0,1 odsto. Napravili su toliko savršenu ponudu da deluje kao da su imali informaciju kolika je procenjena vrednost ovog posla“, rekao je Jeremić, dodajući da još nije poznato ko je dobio posao i da li je to možda Milenijum tim.

On je zapitao i zašto je samo šest ponuđača pozvano da učestvuje u procesu pregovaranja, i ko je i na osnovu kojeg kriterijuma odredio tih šest pregovarača.

Jeremić je postavio pitanje i zašto pregovori o 75 miliona evra traju 15 minuta i ko je dobio posao, da li je to Milenijum tim i da li je tokom pregovora koji su trajali 15 minuta postavljeno pitanje toj kompaniji o njihovom dosadašnjem radu u gasifikaciji, „jer gotovo nijedan posao gasifikacije u Srbiji nije završila na vreme, a dobila je mnogo takvih poslova širom države?“.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić najavio je da će ta stranka, ako posao gasovoda dobije Milenijum tim, podneti krivične prijave protiv predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ministarke energetike Zorane Mihajlović i vlasnika Milenijum tima Bošnjaka i Vujka, jer „na koruptivan način izvlače novac građana iz budžeta“.

Od 526 planiranih javnih nabavki Srbijagasa u ovoj godini sve su otvoreni postupci, osim četiri, među kojima je i izgradnja ovog gasovoda, koji se sprovode u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva.

Zanimljivo je da na portalu javnih nabavki stoji da je 4. juna obustavljen postupak javne nabavke i to dok je još trajao rok za podnošenje ponuda zato što je Srbijagas „došao do saznanja da se mora prethodno izvršiti provera stanja tla na ovim deonicama čiji rezultat bi mogao da promeni sadržinu dokumentacije o nabavci“.

Ipak, 14. juna se dešava pomenuti sastanak na kom su otvorene ponude.

U obrazloženju zbog čega je Srbijagas primenio restriktivan metod javne nabavke bez javnog poziva državno preduzeće je navelo razlog „izuzetna hitnost postupka“.

Naime oni se pozivaju na to da taj gasovod uopšte nije predviđen u planu javnih nabavki za 2021. godinu, već da su dobili nalog zaključkom Vlade 8. aprila. 2021. godine, kao i saglasnost za pokretanje pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva za podnošenje ponuda.

Takođe se navodi da Srbijagas nije imao predviđena finansijska sredstva za ovaj projekat, pa je urađen rebalans plana javnih nabavki 19. maja.

Nekoliko dana kasnije Vlada je dala garanciju na kredit Srbijagasu od 169 miliona evra kojim će biti finansirani gasovodi Beograd-Valjevo-Loznica, Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo i Leskovac-Vranje.

Za ove projekte, pored gasifikacije kovid bolnice u Novom Sadu biće sprovedeni pregovori bez javnog poziva.

Milenijum tim tako nastavlja da dobija državne poslove. Ova kompanija osnovana 2003. godine ušla je u poslove gasifikacije 2007. godine.

Zanimljivo je da je u izbornoj kampanji 2012. godine potpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović nazvala Milenijum tim, prema izveštajima Vremena, „Ivičinim preduzećem“, aludirajući na predsednika SPS-a Ivicu Dačića i poslove gasifikacije koje su dobijali od Srbijagasa.

U istoj kampanji na video-spotovima SPS-a pojavljivali su se vlasnici Milenijum tima. Takođe su pripadnici SNS-a u istoj kampanji optuživali gradsku vlast na čijem čelu je bio Dragan Đilas da su u jednoj javnoj nabavci JKP Beogradski vodovod i kanalizacija oštetili grad za 107 miliona dinara i to dodeljivanjem posla Milenijum timu bez tendera.

Nakon izbora, Mihajlović koja je postala ministarka energetike, govorila je za Insajder da je kod gasifikacije problem što nema javnih nabavki, što se nekom povećava obim posla bez razloga…

Prema istraživanju Insajdera, skoro sve projekte gasifikacije po Srbiji dobijalo je pet preduzeća među kojima je i Milenijum tim. Dobit ove kompanije 2009. godine iznosila je 200.000 evra, a već 2012. 2,9 miliona evra.

Međutim, glavni poslovi za ovu kompaniju su tek usledili.

To se pre svega odnosi na učešće u izgradnji Beograda na vodi u skoro svim fazama, od raščišćavanja terena, preko izgradnje zgrada do izgradnje saobraćajnica. Takođe, Milenium tim je dobio i posao podizvođača na izgradnji Turskog toka kroz Srbiju.

Oni rade i na izgradnji državnih stanova sa pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju. Ova kompanija je kupila Institut Goša i građevinsko preduzeće Mostogradnja.

Prošle godine postali su vlasnici Vranjske banje i sa kompanijom Meriot su napravili ugovor o gradnji luksuznog hotela po standardima ove franšize.

Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je bespovratno oko 10 miliona evra beogradskoj firmi Milenijum resort, a Savet za borbu protiv korupcije sačinio je izveštaj u vezi kupovine banje, u kome piše „da postoje indicije da se tokom privatizacije desilo organizovano krivično delo i unapred dogovorena kupovina ispod tržišne vrednosti“.

Prema finansijskim izveštajima ova kompanija, bar u poslednje četiri godine, ne računajući 2020. za koju još nisu objavljeni podaci, beleži stalan rast prihoda i profita.

Od prihoda od tri milijarde dinara 2016. godine kompanija je stigla do čak 9,4 milijardi 2019. godine, kada su prihodi udvostručeni u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno neto dobit kompanije je povećana sa 134 miliona 2016. na 448 miliona dinara 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari