Mira Petrović: Nekome smeta uspešno preduzeće 1Foto: Vuk Branković

Pošta Srbije u prošloj godini ostvarila je dobit od 3,6 milijardi dinara, čime se svrstala u red najuspešnijih javnih preduzeća. U ovoj godini, do 30. septembra, uplatila je u budžet 2,1 milijardu dinara, što je 70 odsto ukupnog profita, dok je preostalih 30 odsto isplaćeno zaposlenima.

U Pošti podsećaju i da je reč o tržišno pozicioniranom preduzeću, sa 49 konkurenata u osnovnoj delatnosti. Nažalost, iako je Ministarstvo privrede donelo rešenje kojim konstatuje da je ispunjeno svih osam uslova koji omogućavaju da se preduzeće svrsta u tržišno pozicionirana, u javnosti se neprekidno plasiraju neistine.

-Nekome odgovara da obezvređuje neverovatne rezultate Pošte, samo je pitanje koje su to grupe. Ekonomski utemeljene sigurno nisu, jer i najpovršniji poznavalac ekonomije razume šta je dobit – kaže za Danas direktorka Pošte Mira Petrović.

U tom preduzeću nisu želeli da komentarištu kako to da niko ne proziva gubitaše, poput EPS-a ili Srbijagasa i gde su plate zaposlenih gotovo dvostruko veće od njihovih, niti se u raspravama otvara tema ko je upropastio Dunav osiguranje, Galeniku. Ogorčeni su jer su meta napada, a to je jedino javno preduzeće koje je transparentno uradilo svoju reformu, koje ima respektabilan kolektivni ugovor potpisan sa reprezentativnim sindikatima.

-Devizu bivšeg najuspešnijeg direktora Pošte Srbije a sada ministra u Vladi Srbije, Milana Krkobabića, „da nema viška zaposlenih već manjka posla“ bukvalno primenjujemo pronalazeći nove poslove za objektivni višak ljudi. To je i donelo visoku dobit, a odluku o raspodeli, koju su prethodno usvojili i Izvršni i Nadzorni odbor preduzeća, donela je Vlada Srbije – kaže Petrovićeva i naglašava da je „to najispravnija odluka koja je mogla biti doneta“, jer su požrtvovani radnici dali svoj maksimum da bi Pošta ostvarila ovaj impresivan rezultat, zbog čega su zaslužili da budu nagrađeni za svoj ogroman doprinos poslovanju preduzeća.

Sa malim prosečnim platama, ovo je za njih veliki stimulans da i dalje nastave da se bore, osvajuju i pobeđuju na različitim tržištima, laže ona.

-U poslednje četiri godine, ta nagrada je bila sve veća i naravno da su i radnici i sindikati Pošte zahvalni bivšem direktoru Krkobabiću koji je uveo novine u funkcionisanju preduzeća i praktično pokazao da je njegov ekonomski utemeljen koncept jedini i pravi put ukoliko želimo da nam se finansije u državi stabilizuju – ističe direktorka.

U Pošti pak, kažu i da su napadi koji su se pojavili u medijima samo izazvali gnev 15.000 radnika koji se svakodnevno bore sa svim nedaćama ekonomske krize.

-Taman kada su pomislili da se njihovi rezultati konačno vrednuju, da se dobar i pošten rad isplati, neko je postavio pitanje zašto dobijaju 13. platu. Da li je taj „neko“ i doveo zemlju do ovakve krize, da li je učestovao u katastrofalnim privatizacijama, u urušavanju svega što su generacije pre njih stvarale? Konačno, da li taj „neko“ želi da uništi i Poštu Srbije? Takvih pokušaja je već bilo, ali radnici Pošte su pokazali da mogu, znaju i da hoće da i dalje ostvarivaju sjajne rezultate i potvrde da put koji je utemeljio ministar Krkobabić u prethodne četiri godine jeste put kojim se ređe ide, ali je jedini ispravan – zaključuje Petrovićeva.

I ove godine dobro poslovanje

Pošta Srbije će i ove godine ostavriti impresivan rezultat, pa unapred pripremamo javnost da ičekujemo nove napade slabih, neostavrenih i nespremnih da priznaju da u ovoj zemlji ima još dobrih, vrednih i poštenih ljudi. Tvrde u Pošti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari