Momirović: Štadlerovi brzi vozovi u Srbiji za pet meseci 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Prvi voz za brzine do 200 kilometara na sat, koji je naručen od švajcarske kompanije Štadler, biće isporučen za pet meseci, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović.

Momiroviću i srpskoj delegaciji su tokom posete proizvodnim pogonima Štadlera u Cirihu pokazani su vozovi koje će biti isporučene Srbiji i saobraćaće od Beograda do Novog Sada.

„Isti vozovi saobraćaju švajcarskim i austrijskim brzim prugama“, kazao je Momirović, saopštio je njegov kabinet.

Prema njegovim rečima, Srbija je zainteresovana za strateško partnerstvo sa kompanijom Štadler u nameri da se, ako se stvore uslovi, i u Srbiji pokrene proizvodnja najmodernijih vozova.

„Impresionirani smo obimom njihovog poslovanja, preko cele Evropske unije do Ukrajine i šire. Кao što sarađujemo sa brojnim svetskim kompanija, i kao što smo ih privukli da investiraju u Srbiju, i kompaniji Štadler uputićemo poziv za saradnju“, rekao je ministar.

Tokom obilaska proizvodnih kapaciteta Štadlera i prezentacije elektromotornih garnitura koje će da budu isporučene Srbiji, Momirović je imao priliku da se sretne i sa Dobrivojem Mihajlovićem, jednim od kontrolora kvaliteta u proizvodnom pogonu te kompanije.

„Prijatno su me iznenadili kada su mi otkrili da i jedan Srbin učestvuje u proizvodnji i montaži ovih prvih srpskih brzih vozova. Imamo vredne i pametne ljude koji rade širom Evrope na najodgovornijim poslovima i nadam se da ćemo jednog dana da stvorimo uslove da se ti isti poslovi obavljaju u Srbiji“, rekao je Momirović.

Izgradnja brza prugu Beograd-Novi Sad biće završena do kraja godine, nakon čega sledi testiranje pruge i vozova, dok će građani početkom naredne godine moći da putuju novim vozovima, navodi se u saoopštenju.

Rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar ove godine, a drugog i trećeg 31. decembar. Vozovi imaju 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari