Na Kopaoniku 40 odsto više stranaca 1Foto: FoNet/ MK Mountain Resort

Iz godine u godinu u Srbiji raste broj turista, a uprkos blagom vremenu ovogodišnja zimska sezona nije razočarala, a zadovoljno ruke trljaju i turističke agencije i ugostitelji na najpoznatijim domaćim planinama.

Cele prošle godine Srbiju je posetilo 3,6 miliona turista, a samo u decembru bilo ih je 269.000, za 15 odsto više nego decembra prethodne godine. Na Kopaonik i Zlatibor došlo ih je tokom tog meseca 17.000, odnosno 16.000, manje interesovanja je bilo za Taru (više od 5.000), Divčibare i Staru planinu (2.000).

„Skijaša je ove sezone na Kopaoniku bilo za 20 odsto više nego prošle sezone, a za nekih 15 do 20 odsto je bilo više dolazaka turista, ali i noćenja. Veliki rast broja gostiju i noćenja naročito je zabeležen u januaru i februaru i danas u širem centru Kopaoniku nema nijednog slobodnog mesta“, kažu za Danas u Turističkoj organizaciji Raška.

Iz TO Raška ističu, međutim, da su to sve podaci iz kategorisanog smeštaja koji čini tek polovinu ukupnog smeštaja na Kopaoniku. A to je 2.500 kreveta u hotelima, i gotovo 4.500 ležaja u privatnim kućama, apartmanima, sobama.

Na Kopaoniku je posebno primetan rast stranih gostiju, gotovo trećina skijaša na našoj najpoznatijoj planini su stranci, dok je broj noćenja koje ove godine beleže strani turisti povećan za 40 odsto.

„Poslednjih pet ili šest godina sve je više Rumuna koji dolaze, jer na Kopaoniku imaju bolji odnos cene i kvaliteta nego kod njih. To je ono što čujemo od njih. Prošle godine i Kineza je bilo u naznakama, ove ih je mnogo više. Naša planina ima tendenciju rasta poslednjih nekoliko godina“, ističu u TO Raška.

Trenutno mesta i to vrlo malo ima, kako kažu, u vikend naselju, a situacija sa snegom je dobra, jer su u funkciji sve 43 staze. Na Kopaoniku je samo u decembru prema zvaničnim podacima RZS, zabeleženo 68.000 noćenja, što je rast u odnosu na decembar 2018. od 21 odsto, dok je na Zlatiboru bilo 48.000 noćenja za 14 odsto više nego istog meseca godinu dana ranije.

Zadovoljni sezonom koja je još u jeku, s obzirom da je zbog virusa produžen i zimski raspust u većem delu Srbije do naredne sedmice, su i u turističkim agencijama. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić kaže za Danas da su agencije zadovoljne jer je ove godine poseta bila na nivou prošlogodišnje.

„Nije bilo puno snega, ali su se na planinama snašli, tako da je to nadoknađeno veštačkim, tako da je sve na prošlogodišnjem nivou“, ističe Seničić.

Na gotovo svim planinama u Srbiji ova zimska sezona počela je dobro, prema podacima RZS, svuda je zabeležen rast broja dolazaka i noćenja u odnosu na isti period godinu dana ranije, osim na Goču. Na Tari je samo u decembru 2019. bilo za 83 odsto gostiju više nego poslednjeg meseca 2018. Više turista bilo je i na Staroj planini, Rudniku, Divčibarama, dok je jedino na Goču bilo manje gostiju početkom ove sezone u odnosu na prethodnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari