Na štednim ulozima Crnogoraca 3,5 milijardi evra 1Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Izraženo u procentima depoziti fizičkih lica čine 50,08 odsto, a pravnih 48,92 odsto ukupnih depozita. Dominiraju depoziti u evrima dok štednja u drugim valutama čini 5,57 odsto ukupnih depozita.

Kada je riječ o stimulisanju građana da više štede iz Centralne banke poručuju da je stabilan i siguran bankarski sistem, koji je uz to dobro kontrolisan i normiran, ključni faktor za opredeljenje građana da štede novac u poslovnim bankama.

„Činjenica da depoziti fizičkih lica čine nešto više od polovine ukupnih depozita u sistemu, dovoljno govori o povjerenju građana u bankarski sistem. Konstantan pad prosječne ponderisane pasivne kamatne stope u sistemu na nivou od 0,43 odsto u septembru tekuće godine ne ide u prilog stimulisanju dodatne štednje. Ipak, ta stopa je nešto viša na depozite fizičkih lica i iznosi 0,58 odsto. Nesporno je da su svi depoziti u poslovnim bankama sigurni, a permanentne kontrolne aktivnosti Centralne banke značajno doprinose tome“, tvrde u CB CG odgovarajući na pitanje: imaju li građani Crne Gore razloga da strahuju za svoje štedne uloge s obzirom na loša iskustva iz prethodnog perioda.

Dodatna garancija je Fond za zaštitu depozita koji garantuje isplatu zaštićenog depozita u iznosu do 50.000 evra. Rastu poverenja u bankarski sistem doprinelo je i uvođenje stečaja u dvije poslovne banke u 2019. godini. To je ojačalo ostatak bankarskog sistema te nije zabilježeno povlačenje depozita iz drugih banaka.

„Fond je do sada isplatio 88 odsto ukupnih garantovanih depozita u ove dvije banke i ima sredstva za isplatu ostatka zagarantovanog iznosa. Očekuje se da će Fond za zaštitu depozita u narednom periodu uspjeti u cjelosti da naplati svoja potraživanja od tih banaka u stečaju po osnovu isplaćenih garantovanih depozita. Uz prilive po osnovu premija od banaka, kao i mogućnost povlačenja ugovorene kreditne linije od EBRD-a, finansijski resursi Fonda biće dovoljni za operativno poslovanje“, ističu u Centralnoj banci Crne Gore i podsećaju da će posle ulaska u Evropsku uniju Fond za zaštitu depozita garantovati štedni ulog u bankama od 100.000 evra.

Struktura depozita u trinaest banaka koje posluju na crnogorskom tržištu

3,5 milijardi evra – ukupan iznos

50,08 odsto – depoziti fizičkih lica

48,92 odsto .- depoziti pravnih lica

94,43 odsto – depoziti u evrima

5,57 odsto – štednja u drugim valutama

Izvor: Podaci Centralne banke Crne Gore na dan 30. septembar 2019. godine

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.