Na Zlatiboru pri kraju gradnja nove trafo-stanice 1Foto: TV5

Nakon šest decenija od izgradnje, stara trafo-stanica na Zlatiboru uskoro će biti zamenjena novom koja će omogućiti kvalitetnije i pouzdanije snabdevanje električnom energijom Zlatibora i Čajetine.

Stari objekat, koji je izgrađen 1961. godine, uklonjen je i postavljena je mobilna trafo-stanica, koja je omogućila neprekidno snabdevanje, a na njegovom mestu gradi se nova trafo-stanica „Zlatibor 1“.

U tu investiciju je uloženo 400 miliona dinara iz državnog budžeta. Nova trafo-stanica biće veće snage što je jedan od uslova za dalji razvoj najposećenije srpske planine.

Arsen Đurić, predsednik Skupštine opštine Čajetina, istakao je značaj tog objekta za intenzivniji razvoj Zlatibora.

„Devedeset objekata koji su već izgrađeni, a čiji investitori očekuju priključenje, moći će da budu priključeni na novu trafo-stanicu do kraja ove godine. Povećanjem njene snage omogućiće se dalji i intenzivni razvoj Zlatibora i stabilno elektro snabdevanje u dužem periodu. To je, pored našeg ulaganja u infrastrukturu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, značajno i nadam se da će Zlatibor nastaviti da se razvija i gradi intenzitetom kao i do sada“, poručio je Đurić i zahvalio se Elektroprivredi Srbije na prepoznavanju Zlatibora kao turističkog mesta prve kategorije i koji se intenzivno razvija poslednjih nekoliko godina.

Trafo-stanica će, kako je najavio Milorad Grčić, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije, „biti puštena u rad između 1. i 15. decembra ove godine i da će se njenim korišćenjem otkloniti problemi na elektromreži zbog učestale gradnje na toj planini“.

On je dodao da je u taj objekat ugrađena „skupa oprema kompanije Simens i da su u toku ispitivanja“, kao i to da će imati dve ćelije od po osam i jednu od 12 megavata, kao i potpuno nove dovodne i odvodne kablove.

„Predvideli smo da može da se poveća snaga do 50 megavata, kako bi ljudi u narednih nekoliko decenija, bez problema, mogli da investiraju i grade. Neće biti problema sa snabdevanjem električne energije“, kazao je direktor Elektroprivrede Srbije.

Zlatibor najposećeniji planinski centar Srbije

Prema podacima Turističke organizacije Srbije, Zlatibor je u avgustu bio najposećeniji planinski turistički centar Srbije. Registrovano je 23 odsto više noćenja domaćih gostiju, nego u avgustu prošle godine. Zlatibor je i u vrhu po ostvarenom turističkom prometu, jer je čak 34 odsto celokupnog turističkog prometa u svim planinskim centrima Srbije ostvareno upravo na toj planini. Zbog epidemiološke situacije, ali i bogate ponude, na Zlatiboru je u avgustu bilo 55 odsto više domaćih gostiju, nego u istom mesecu prošle godine, a ostvareno je čak 44 odsto više noćenja.

Rebalans budžeta

Čajetinski budžet, nakon prvog ovogodišnjeg rebalansa, uvećan je za 116 miliona dinara. Milan Stamatović, predsednik opštine kazao je da je „čajetinski budžet stabilan i da je do sada izvršen sa oko 74 odsto od planiranog iznosa.

– Najveće projekte smo završili ili ćemo ih uskoro završiti, poput postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zlatiborske gondole, rekonstrukcije Kraljevog trga na Zlatiboru. Kupili smo sportsku halu i hotel na Zlatiboru, rekonstruisali sportsku halu u Čajetini i asfaltirali brojne saobraćajnice – kazao je Stamatović.

Tekst je deo projekta „I gondola i čista voda“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Opštine Čajetina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari