Na Zlatiboru se tokom praznika očekuje dolazak oko 50.000 gostiju 1Zlatibor Foto: Nenad Kovačević

Sve je spremno za novogodišnje i božićne praznike na Zlatiboru, koji će gostima ponuditi različite programe i sadržaje. Na toj planini trenutno boravi oko 7.000 turista, a za novogodišnje slavlje očekuje se dolazak višestruko većeg broja gostiju.

– Već godinama Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, ugostitelji i hotelijeri, navikli su posetioce Zlatibora na bogat i zanimljiv program tokom novogodišnjih i božićnih praznika i cele zimske sezone, a tako će biti i ove zime, ocenio je za Danas Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor. U Sportskoj dvorani „Wai Tai“ na Zlatiboru, 29. decembra u 20.30 časova, najavljen je komercijalni koncert Dina Merlina, u okviru njegove turneje, a ulaznice koštaju od 2.800 dinara i više.

S druge strane, u okviru novogodišnjeg slavlja Opština Čajetina će, uz podršku kompanije „Pionir“ iz Subotice, organizovati dva koncerta na Kraljevom trgu, za koje se neće naplaćivati ulaz. Tako će grupa Neverne bebe nastupiti 30. decembra, a u novogodišnjoj noći, od 22 časa, goste će zabavljati Dragana Mirković. U ponoć će svirati trubači i biće priređen bogat vatromet, a posetiocima će se služiti kuvano vino i rakija.

– Zlatibor je bajkoviti prostor i sigurno će to biti najveći novogodišnji doček u zemlji, poručio je Milan Đurđević, frontmen Nevernih beba, grupe koja ove godine obeležava 25 godina postojanja.

– Nadam se snegu, divnoj atmosferi i jednom sasvim novom iskustvu, rekla je Dragana Mirković, najavljujući svoj nastup i istakla da će joj to „biti prvi put za 35 godina karijere da će pevati na novogodišnjem dočeku“. Deo novogodišnjeg slavlja biće namenjen i najmlađoj publici, koja će u popodnevnim satima moći da pogleda dečju predstavu.

– Organizacijom takvih i sličnih programa pokušavamo da privučemo što više turista i da udovoljimo njihovim zahtevima. Na sam doček Nove godine na Kraljevom trgu očekujemo do 50.000 gostiju, jer će doći ljudi iz regiona i okolnih gradova, dok je tokom zimske sezone procenjeno da će na Zlatiboru biti dnevno do 25.000 gostiju, kazao je Živanović i naveo da će ova, jubilarna godina, u kojoj se obeležava 125 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, nadmašiti prethodnu po obimu turističkog prometa. On je dodao i da su cene novogodišnjih aranžmana, hotelskih pansiona i privatnog smeštaja kao prošle zimske sezone.

– Cene zavise od kategorije, lokacije i sadržaja koje nude ugostiteljski objekti. Trodnevni i četvorodnevni novogodišnji aranžmani u hotelima koštaju od 320 do 1.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti. U privatnom smeštaju, tokom zimske sezone, prenoćište košta od 15 evra po osobi, a pansion u hotelima od 25 evra, podsetio je naš sagovornik.

Osim dobre zabave i sportsko-rekreativnih aktivnosti, gostima se nude i izleti do atraktivnih lokaliteta u blizini Zlatibora, poput Stopića pećine, Muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu, vodopada u Gostilju, Mokre Gore i ostalih destinacija.

– Na samom Zlatiboru dobru zabavu su pripremili Dino park i Avantura park, koji su svoje kapacitete i sadržaje prilagodili zimskim uslovima – organizuju škole skijanja, imaju sankalište, klizalište i druge programe. Dečje skijalište Obudojevica takođe radi, a u pogonu je sistem za veštačko osnežavanja, tako da je dovoljno da temperature budu ispod nule i snega će biti, kazao je Živanović.

Pre nekoliko dana je otvorena skijališna sezona na Torniku, tako da će ljubitelji skijanja moći da uživaju na stazama Tornik, Čigota i Ribnički put, na kojim ima do 50 centimetara utabanog snega, a takođe je u radu sistem za veštačko osnežavanje.

Srpska Nova u Jablanici i „Pršutijada“

Živanović je najavio i da će 13. januara, u zlatiborskom selu Jablanici, biti organizovan doček Srpske Nove godine i podsetio na to da će u Mačkatu, prestonici pršute, od 9. do 11. februara, biti priređena popularna „Pršutijada“, odnosno Sajam suhomesnatih proizvoda.

Tekst je deo projekta „Turizam i Ekologija – razvojne šanse Čajetine“, koji se sufinasira sredstvima Opštine Čajetina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari