Srpsko tržište osiguranja spada u red nerazvijenih, ali najperspektivnijih tržišta u regionu jugoistočne Evrope. Po svojim karakteristikama ono se ne razlikuje od drugih tržišta u regionu. To se posebno odnosi na učešće velikih globalnih osiguravajućih kompanija koje imaju značajni udeo na svim tržištima u regionu.

Srpsko tržište osiguranja spada u red nerazvijenih, ali najperspektivnijih tržišta u regionu jugoistočne Evrope. Po svojim karakteristikama ono se ne razlikuje od drugih tržišta u regionu. To se posebno odnosi na učešće velikih globalnih osiguravajućih kompanija koje imaju značajni udeo na svim tržištima u regionu. Naravno, i po tome što na svakom pojedinačnom tržištu zemalja koje prolaze tranziciju dominantno mesto imaju neživotna osiguranja – ocenio je juče Veselin Avdalović, profesor Beogradske bankarske akdemije na okruglom stolu posvećenom stanju i perspektivama tržišta osiguranja u Srbiji.

Procene

– U Srbiji ima 2,5 miliona realno podobnih osoba za osiguranje. Ako je prosečna premija trenutno 10 evra, to znači da se mesečno može prikupiti 250 miliona evra. Kako prosečno osiguranje traje 10 godina, to znači da kroz osiguranje može da se obezbedi čak šest milijardi evra kapitala koji bi stalno bio investiran u našu privredu, a to bi značilo i povećanje prosečnih premija na 118 evra – izračunao je Veselin Avdalović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Sa njegovim mišljenjem da je najveća perspektiva tržišta osiguranja u rastu životnog osiguranja, složila se i Mira Erić-Jović, viceguverner Narodne banke Srbije koja je istakla da su konsolidovanjem tržišta osiguranja stvorene sve pretpostavka za značajan rast njegovog udela u GDP koji sada iznosi samo 1-2 odsto. Zoran Jeremić, profesor Univerziteta Singidunum ukazao je na to da osiguravajuća društva u Srbiji, za razliku od poslovnih banaka, do sada nisu maksimalno iskoristila svoj izlazak na berzu.
– One banke koje nisu mogle da se zadužuju u inostranstvu na berzi su zahvaljujući velikoj tražnji za akcijama prikupile značajan kapital. Osiguravajaća društva su uglavnom na berzi menjala svoju vlasničku strukturu i pitanje je koliko će ceo sektor biti sada aktivan kada se očekuje smirivanje unosnog berzanskog talasa, mada im se ne može osporiti da su i oni bili uspešni trgovci, rekao je Jeremić, dodajući da bi po njegovom mišljenju, naročito sada kada su se pojavili i domaći investicioni fondovi, Dunav osiguranje svakako bilo najinteresantnije za investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari