NALED: Mere podrške države su važan predah za privredu 1Foto: Naled

Programom ekonomskih mera države za podršku privredi u vreme vanrednog stanja prihvaćene su tri ključne preporuke Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za prevazilaženje negativnih posledica pandemije COVID-19 i sprečavanje širenja lanca nelikvidnosti kao potencijalnog ekonomskog virusa, saopštio je danas NALED.

Privrednici, posebno mali, dobili su važan „tajm aut“ za konsolidaciju, navedeno je u saopštenju

Ključne mere najavljenog paketa su odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade tokom vanrednog stanja, obezbedjivanje povoljnih kredita za likvidnost i isplata finansijske podrške preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima odnosno njihovim zaposlenima, smatraju u NALED-u.

Uz to, prihvaćena je dodatna sugestija NALED-a i privrede da bude ukinut PDV na donacije, kao bitan podsticaj za podršku zdravstvenim ustanovama i ugroženim kategorijama u vreme vanrednog stanja.

„Pet milijardi evra je neočekivano veliki paket podrške za privredu i pozdravljamo spremnost institucija da čuju glas poslovnih asocijacija i stručnjaka prilikom definisanja mera za očuvanje radnih mesta i likvidnost kompanija“, kazao je predsednik Izvršnog odbora NALED-a i diretor kompanije Asseco SEE u Srbiji Dejan Đokić.

Prema njegovim rečima, narednih desetak dana su prilika da se otklone nedoumice postoje li dodatni kriterijumi za dodelu sredstava, kao i da li će privreda podneti teret krize tokom marta i aprila jer će morati da obezbedi sredstva za plaćanje poreskih obaveza za ta dva meseca.

„Stručni tim NALED-a i naši članovi su na raspolaganju Kriznom štabu i Vladi da pomognemo u osmišljavanju konkretnih rešenja“, rekao je Đokić.

Među otvorenim pitanjima koja su stigla na adresu NALED-a, od mnogobrojnih udruženja i filantropskih organizacija je i dilema da li će merama biti obuhvaćen i civilni sektor koji je takodje značajan poslodavac i isplaćuje zarade za više desetina hiljada građana Srbije.

Veliki deo tih organizacija i njihovi zaposleni sada su angažovani na pomoći ugroženim grupama.

„Dobra mera u predloženom paketu jeste i podrška velikim preduzećima kao značajnim poslodavcima da zadrže zaposlene, sufinansiranjem zarada za radnike koji su sprečeni da rade, ali ostaje pitanje šta će biti sa lokalnim samoupravama kojima pripada deo poreskih prihoda na koje sada neće moći da računaju“, naveo je Djokić i dodao da je zbog toga NALED inicirao da se i za njih osmisli poseban fond podrške.

Podseća se i da predlog 10 mera za podršku privredi, koji je sredinom marta uputio NALED, izmedju ostalog sugeriše i proširenje mere oslobodjenja od poreza i doprinosa na zarade u prvoj godini poslovanja za preduzetnike paušalce kako bi se pomoglo samozapošljavanje osoba koje su ostale bez posla.

Preporučeno je uvodjenje javnih radova kao podrška zapošljavanju ranjivih grupa, vaučera za angažovanje pomoći u kući, produženje porodiljskog bolovanja, kao i proširenje obuhvata propisa za elektronsko angažovanje sezonskih radnika u ugroženim sektorima kao što su turizam, kurirski i kućni poslovi.

Jedna od prvih 10 preporuka NALED-a bilo je i uvodjenje moratorijuma na otplatu kredita koje je ubrzo potom primenila Narodna banka Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari