NBS: Krajem juna ukupni plasmani privredi i stanovništvu dostigli 2.574 milijarde dinara 1Foto: Aleksandar Roknić

Krajem juna 2020. godine ukupni plasmani privredi i stanovništvu dostigli su 2.574 milijarde dinara, što je za 100 milijardi dinara više nego krajem prethodnog tromesečja, navodi se u izveštaju o dinarizaciji Narodne banke Srbije (NBS).

Kako se navodi, stanje dinarskih plasmana povećano je u dvostruko većem iznosu od valutno indeksiranih i deviznih plasmana (68,5 milijardi dinjara naspram 31,6 mlrd dinara, respektivno), što se odrazilo na povećanje njihovog učešća u ukupnim plasmanima (za 1,4 procentna poena), na 34,6 odsto, što je i najveća vrednost ovog pokazatelja otkada postoji uporediva statistika.

Plasmani stanovništvu ostvarili su nešto veći rast (53,8 milijardi dinara) od plasmana privredi (46,4 milijardi dinara), a kod oba sektora rast se u najvećoj meri duguje povećanju dinarskih plasmana, koji su u drugom kvartalu povećali svoju zastupljenost u ukupnim plasmanima na 55,8 odsto, odnosno 16,4 odsto, respektivno.

Rast kredita stanovništvu u drugom kvartalu u najvećoj meri bio je vođen odobravanjem gotovinskih kredita , koji se po pravilu realizuju u dinarima . Osim ublažavanja monetarne politike, na rast stanja tih kredita uticala je i primena moratorijuma na otplatu kredita od kraja marta u trajanju od tri meseca.

U drugom tromesečju banke su privredi i stanovništvu odobrile nove kredite u iznosu od 293 milijarde dinara, što je u poređenju s prethodnim tromesečjem manje za 25 milijardi dinara.

Kada je u pitanju struktura novoodobrenih kredita privredi i stanovništvu, 46,2 odsto kredita odobreno je u dinarima, što je za 5,2 procentna poena više nego u prethodnom tromesečju. Krediti su pretežno odobravani privredi (218 milijardi dinara). Najveći deo tih kredita bio je za finansiranje obrtnih sredstva, a valutna struktura znatnije se promenila u korist dinarskih kredita, navodi se u izveštaju NBS.

Pod uticajem dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike NBS, kamatne stope na novoodobrene dinarske kredite privredi i stanovništvu nastavile su da se smanjuju i u drugom kvartalu su u proseku smanjene za 1,3 procentna poena, na 5,3 odsto, što je njihov najniži nivo do sada, saopštila je NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari