NBS: Moguće smanjenje premija 1Foto: B.C.

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da, prema raspoloživim podacima o učešću šteta u premiji, ima prostora za smanjenje premije osiguranja od autoodgovornosti, ali je obaveza Udruženja osiguravača Srbije (UOS) da u skladu sa Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, sve te faktore razmoti i zatraži saglasnost NBS.

Narodna banka Srbije naglašava kako, prema članu 108. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, „ne može da donosi odluku o promeni ‘cene’ osiguranja od autoodgovornosti“.

Za eventualno donošenje novog premijskog sistema i tarife kojim bi se promenila premija osiguranja od autoodgovornosti treba se obratiti Udruženju osiguravača Srbije, a NBS bi, kako se navodi, nakon upućenog predloga, u skladu sa svojim ovlašćenjima razmotrila da li eventualni predlog UOS može da ugrozi zaštitu prava osiguranika i trećih oštećenih, kao i stabilnost tržišta.

Povodom navoda u medijima da je NBS „podigla cenu“ osiguranja od autoodgovornosti sa namerom da pokrije gubitke društava za osiguranje od prirodnih nepogoda i obezbedi plaćanje naknada/provizija tehničkim pregledima u iznosu od čak 25 odsto premije, u saopštenju se ističe da je Narodna banka Srbije uzela u obzir faktore koje je Udruženje osiguravača Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari