NBS: Novčanice osme serije švajcarskog franka povlače se iz opticaja 30. aprila 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Nacionalna banke Švajcarske je juče, 28. aprila objavila da će 30. aprila 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

NBS će omogućiti dodatni vremenski period gradjanima da kod poslovnih banaka izvrše zamenu tih novčanica bez naknade, odnosno poslovnim bankama da kod NBS bez naknade mogu zameniti novčanice osme serije švajcarskog franka.

Procenjujući da jedan broj građana još uvek nije zamenio/prodao pomenute novčanice, NBS će od banaka primati ove novčanice bez uobičajene naknade za zamenu novčanica efektivnog stranog novca povučenih iz opticaja, zaključno sa 31. majem 2021. godine.

Na taj način, bankama i ovlašćenim menjačima će biti omogućeno da takodje bez naknade od građana
primaju novčanice osme serije švajcarskog franka na devizne račune, otkupljuju ih ili vrše zamenu za novčanice devete serije švajcarskog franka.

Iz NBS su napomenuli da nakon povlačenja iz opticaja novčanica osme serije švajcarskih franaka 30. aprila 2021. godine, banke i ovlašćeni menjači u Srbiji mogu, ali nisu u obavezi da vrše otkup istih, a u slučaju da to čine, samostalno određuju uslove zamene/otkupa.

Nakon povlačenja iz opticaja, novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i ranije povučene novčanice šeste serije, biće moguće zameniti bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske, navodi se u saopštenju NBS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “NBS: Novčanice osme serije švajcarskog franka povlače se iz opticaja 30. aprila”

  1. Kod kojih banaka da zamene ili polože franke na račune kada su sve banke zbog ove zamene onemogućile klijentima polaganje švajcarskog franka na devizne račune, čak i onima koji već imaju otvorene partije za švajcarce, bruka i sramota. NBS daje samo neke preporuke, nikoga ne obavezuje.

  2. Poštovani, danas sam bila u dve menjačnice, ovlašćene kod Narodne banke Srbije, i obe traže da najpre stare novčanice prodam a zatim nove novčanice kupim po prodajnom kursu menjačnice. Samim tim informacija da se novčanice menjaju bez nadoknade nije tačna jer su gradjani na gubitku zbog razlike između prodajnog i kupovnog kursa. Da li sam ja loše razumela vest? Ili menjačnice samo koriste priliku da zarade i ko može zaštiti građane u tom slučaju?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.