NBS potpisala memorandume o saradnji sa fakultetima u Srbiji i Republici Srpskoj 1Foto: B.C.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković potpisala je danas s predstavnicima devet fakulteta iz Srbije i šest fakulteta iz Republike Srpske, u oblasti ekonomskih, pravnih i organizacionih nauka memorandume o poslovnoj saradnji, saopštila je NBS.

Cilj saradnje je stvaranje podsticajnog ambijenta koji će omogućiti najboljim studentima da stečena znanja primene u praksi.

Memorandumi o nastavku saradnje potpisani su s predstavnicima ekonomskih fakulteta u Kragujevcu, Nišu, Kosovskoj Mitrovici i Subotici, pravnim fakultetima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici, kao i sa Fakultetom organizacionih nauka u Beogradu.

NBS će sarađivati i sa Pravnim i Ekonomskim fakultetom u Banja Luci, Ekonomskim fakultetom Pale, Pravnim fakultetom Istočno Sarajevo, Fakultetom poslovne ekonomije Bijeljina i Ekonomskim fakultetom Brčko.

Centralna banka Srbije već ima potpisane memorandume o poslovnoj saradnji sa Ekonomskim, Pravnim i Matematičkim fakultetom u Beogradu, kao i Visokom školom za informaciono-komunikacione tehnologije.

Memorandumima o poslovnoj saradnji predviđena je saradnja u oblasti formiranja programa studentskih praksi, praćenja rada studenata i formiranja programa zapošljavanja, u skladu s mogućnostima i poslovnim aktivnostima NBS, formiranja mentorskih programa za studente fakulteta, organizovanja gostujućih predavanja predstavnika NBS na fakultetima, i druge oblike saradnje sa studentima i studentskim organizacijama.

Kontinuitet dobrih rezultata NBS, kako je istakla Tabaković, zavisi i od znanja i kvaliteta studenata tih fakulteta koji će u centralnoj banci imati pouzdanog i iskrenog partnera.

Ona je podsetila da je u protekle tri godine NBS realizovala oko 100 različitih aktivnosti sa fakultetima, a više od 120 studenata obavljalo je stručnu praksu u NBS.

„Kao prvi guverner koji je formalizovao saradnju sa fakultetima veoma sam zadovoljna našom dosadašnjom saradnjom. U narednom periodu insistiraću da održimo broj aktivnosti koje realizujemo sa fakultetima iz Beograda, ali i da značajno povećamo broj aktivnosti sa fakultetima iz unutrašnjosti Srbije i Republike Srpske jer je naša zajednička misija da najbolji studenti ostaju u Srbiji“, rekla je Tabaković.

Dekani su zahvalili guverneru i NBS na prilici da budu deo projekta kojim se dodatno unapređuje obrazovni proces na fakultetima ocenjujući da na tom planu sa centralnom bankom dele zajedničke interese i vrednosti.

Oni su, kako je saopšteno, naglasili da saradnja sa NBS predstavlja priliku da se studenti uz stečena teorijska znanja profilišu kao tražena radna snaga.

Prva poseta Federalnih rezervi Njujorka NBS, pohvale uspesima Srbije

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković sastala se danas u Beogradu sa visokom delegacijom Federalnih rezervi Njujorka, što je prva poseta predstavnika te institucije srpskoj centralnoj banci, saopštila je NBS.

Ukazujući na dobre odnose dve institucije u korespondentskim odnosima i stručnoj saradnji, guverner NBS je istakla rezultate koje je Srbija postigla tokom prethodnih sedam godina u stabilizaciji svoje ekonomije i društva.

Kako je saopšteno, predstavnici jedne od najuticajnijih centralnih banaka u svetu pohvalili su postignuto i odali priznanje za uspehe Srbije na transformaciji ekonomije i društva ka modernom i razvijenom.

Naglasili su da je ova poseta bila izuzetna prilika za razmenu iskustava visokih predstavnika dveju centralnih banaka koje imaju odličnu saradnju.

Guverner NBS je istakla da Srbija poslednjih meseci dobija zaslužena priznanja za ostvarene rezultate, kako od tržišnih učesnika, tako i od drugih eminentnih institucija.

„Emisija evroobveznice u junu ove godine, prve koju je Srbija emitovala u evrima na međunarodnom tržištu, bila je za našu zemlju jedna od tačaka prekretnica ka još bržem, ali održivom razvoju. Od ovog istorijskog uspeha, kada je za srpsku hartiju bilo zainteresovano više od 300 investitora, tražnja bila gotovo šest i po puta veća od ponude, a obveznica emitovana po rekordno niskoj kamatnoj stopi od 1,6 odsto, Srbija je jasno poslala sliku u svet da je čvrsto na putu pozitivne ekonomske transformacije“, rekla je Tabaković.

Ona je ukazala da je posle tog događaja značajno povećana tražnja, pre svega stranih investitora, i za dinarskim dugoročnim obveznicama Republike Srbije, a uslovi finansiranja države, privrede i građana su postali značajno povoljniji. Tome je, kako je dodala, u velikoj meri doprinela i NBS koja je svojim merama i aktivnostima samo u ovoj godini kamatne stope na tržištu novca spustila za više od jednog procentnog poena – na istorijski najniže nivoe.

„Danas svaka kompanija u Srbiji vredi više i može da se finansira po znatno povoljnijim uslovima, a one najveće i na međunarodnom tržištu“, rekla je Tabaković.

Predstavnici FED Njujork su pohvalili i činjenicu da se iz godine u godinu revidiraju naviše povoljni ekonomski pokazatelji Srbije, pri čemu je posebno ukazano da je rast srpske ekonomije u 2018. iznosio 4,4 odsto, a da se očekuje da učešće fiksnih investicija u BDP-u brže od očekivanog dostigne 25 odsto, čime će se dati dodatni podsticaj ekonomskom napretku, navodi se u saopštenju NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari