NBS: Pozitivne ocene MMF-a o ekonomskom programu Srbije 1Foto: Bojan Cvejić

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo je odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, a istovremeno su zaključene konsultacije po članu IV Statuta te međunarodne finansijske organizacije s našom zemljom.

To je saopštila Narodna banka Srbije.

MMF je ocenio da je makroekonomska stabilnost dodatno ojačana u periodu od konsultacija iz 2017. godine.

Konstatovano je da privredni rast, koji je u 2018. godini ubrzan na 4,3 odsto, bio najviši u poslednjih deset godina, kao i da se fiskalna disciplina ustalila, pa je od početka 2017. budžet opšte države u suficitu, a učešće javnog duga u BDP-u je niži za oko 15 procenata.

Uz to, nezaploslenost se i dalje smanjuje, inflacija je očuvana na niskom nivou, a finansijski sektor je stabilan, uz pad učešća problematičnih kredita banaka u ukupnim kreditima na 5,4 odsto, što je najniži nivo ikada.

Navodi se da su sprovedene važne reforme u cilju modernizacije Poreske uprave, a MMF posebno ističe značajan napredak koji je postignut u otklanjanju nedostataka u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Kao i u slučaju drugih zemalja, ocenjuje se da su i dalje prisutni kratkoročni rizici iz međunarodnog okruženja, koji se mogu preneti i na našu ekonomiju, uključujući i slabiji od očekivanog rast naših ključnih trgovinskih partnera.

Ukazuje se da na srednji rok ekonomska politika treba da obezbedi da strukturni faktori budu podsticajni za rast, a to uključuje širenje mogućnosti za dodatno zapošljavanje, unapređenje javnih usluga i smanjenje sive ekonomije.

Istovremeno se konstatuje da su kratkoročni izgledi Srbije ostali pozitivni, uz rast koji je za 2019. godinu projektovan na 3,5 odsto.

Ocenjuje se da će u drugoj polovini ove godine doći do ubrzanja rasta u uslovima visokog priliva stranih direktnih investicija, kontinuiranih investicija države i očekivanog oporavka u zemljama koji su naši najznačajniji trgovinski partneri.

Pored toga, očekuje se da će inflacija biti pod kontrolom i da će se kretati unutar donje polovine ciljanog raspona, kao i da će deficit tekućeg računa ostati u potpunosti pokriven stranim direktnim investicijama.

Naglašen je značaj očuvanja snažne fiskalne pozicije i daljeg smanjenja nivoa javnog duga, uz sprovođenje mera za podsticanje privrednog rasta.

Kao ključni faktori budžetske discipline i privrednog rasta, MMF je izdvojio poboljšanje kvaliteta i strukture rashoda, dok je za jačanje kredibiliteta fiskalne politike, kako se ističe, važno sprovođenje fiskalnog pravila zasnovanog na dugu, ponovno uvođenje indeksacije penzija, reforma sistema zarada i unapređenje okvira za zapošljavanje u javnom sektoru.

Očekuje se da će naredne konsultacije po članu IV Statuta sa Srbijom biti obavljene u 24-mesečnom ciklusu, u skladu sa odlukom Odbora izvršnih direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari