NBS: Srbiji potvrđen kreditni rejting 1Foto: Stanislav Milojković

Odluka agencije Fič rejtings o potvrđivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je na osnovu ocene da će ekonomska politika i u narednom periodu doprinositi daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja, unapređenju poslovnog ambijenta i smanjenju javnog duga, navodi se u saopštenju NBS.

Agencija konstatuje da je „inflacija niska i stabilna, pri čemu se očekuje njeno kretanje u granicama cilja i u narednom periodu i približavanje nivou od tri u 2019. godini“, navodi NBS.

Osim očuvanja stabilnosti cena u Srbiji, NBS ukazuje da agencija Fič rejtings ističe „sve bolje pokazatelje bankarskog sektora, povećanje kvaliteta aktive banaka, povećanu adekvatnost kapitala i postignute rezultate na smanjenju problematičnih kredita, koji su na najnižem nivou od kada se taj pokazatelj prati“.

U svojoj odluci Fič rejtings navodi da je međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine „bio snažniji od očekivanog i da je iznosio 4,9 odsto, vođen investicijama i rastom potrošnje“.

„Ovakva kretanja opredelila su Fič rejting da poveća projekciju privrednog rasta za ovu godinu sa 3,5 odsto na 4,3 procenta“, navodi NBS.

Procenjuje se da će i ove godine, i uz visok rast državnih investicija, biti ostvaren suficit u budžetu, a ističe se i plan Vlade Srbije da prioriteti u budžetu za narednu godinu budu kapitalne investicije, smanjenje poreskog opterećenja na rad i mere za podizanje životnog standarda, prenela je NBS ocene agencije Fič rejtings.

Ta agencija, kako navodi NBS, ocenjuje da će se smanjenje učešća javnog suga Srbije u bruto domaćem proizvodu nastaviti i ove godine, uz smanjenje „spoljne neravnoteže u narednoj godini“.

Ocenjuje se i da će „neto priliv po osnovu stranih direktnih investicija i dalje u potpunosti pokrivati tekući deficit“.

Uzimajući u obzir postignute rezultate i očekivanja za naredni period, agencija Fič rejtings ocenjuje kako „postoje stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Srbije“, navodi NBS.

Među parametrima koji mogu uticati na odluku o povećanju kreditnog rejtinga, agencija „pre svega ističe poboljšanje izgleda za dodatno ubrzanje privrednog rasta, očuvanje povoljne strukture rasta u srednjem roku, smanjenje spoljne neravnoteže i dalje smanjenje javnog duga“, naglašava u saopštenju NBS.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.