NBS: Utrostručila se dinarska štednja 1Foto: Freeimages/ Ivan Prole

Poverenje građana u domaću valutu je povećano, dinarska štednja je u poslednjih šest godina je utrostručena, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Zahvaljujući merama Narodne banke Srbije i postignutoj trostrukoj stabilnosti – inflacije, deviznog kursa i finansijskog sistema poverenje građana u domaću valutu je povećano, ističe NBS.

Dinarska štednja je u poslednjih šest godina utrostručena – sa 18,0 mlrd. dinara (avgust 2012. godine) na 54,4 mlrd. dinara (jul 2018. godine) i nastavlja da raste.

U istom periodu, povećana je i devizna štednja – sa 7,9 mlrd. evra (936 mlrd. dinara) na 9,7 mlrd. evra (1.147 mlrd. dinara), navodi NBS.

U saopšenju, NBS navodi da posebno ohrabruje činjenica da su i dinarska i devizna štednja povećane uprkos smanjenju kamatnih stopa na oročene depozite stanovništva, što govori o poverenju građana u finansijski sistem.

U proteklih šest godina postignuti su značajni rezultati na stvaranju povoljnog domaćeg ekonomskog ambijenta.

Međugodišnja inflacija, koja je u oktobru 2012. godine iznosila 12,9 odsto smanjena je do kraja 2013. na nivo od 2,2 odsto, i već pet godina se uspešno održava na niskom i stabilnom nivou, uporedivom sa inflacijom u razvijenim zemljama, ističe se u saopštenju.

Postignuta je i očuvana i relativna stabilnost deviznog kursa. Dinar je danas prema evru na gotovo istom nivou na kojem je bio u avgustu 2012. godine, pri čemu su neto devizne rezerve na najvišem nivou od 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari