NBS: Tabaković na sastanku MMF i SB posvećenom ekonomskim izgledima za Evropu 1foto Aleksandar Roknić Danas

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković tokom prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke predstavljala je Srbiju na sastanku posvećenom ekonomskim izgledima za Evropu, saopšteno je danas.

U saopštenju kabineta guvernera NBS navodi da je reč o tradicionalnim sastancima posvećenim regionu Evrope, s fokusom na centralnu i istočnu Evropu, čija su tema ove godine bili „politike i uslovi za omogućavanje ‘mekog prizemljenja’, uz obezbeđivanje održivog rasta“.

Ističe se da je na sastanku zaključeno da su mnoge zemlje preduzimale odlične mere i da je „meko prizemljenje“ blizu, kao i da je inflacija značajno usporila i da je svedena na nivo koji je trećina od najvišeg nivoa u ovom inflatornom talasu, dok je trošak oporavka ovoga puta drugačiji i mnoge zemlje imaju jako tržište rada.

Dodaje se da je na sastanku zaključeno i da se u narednom periodu od nosilaca ekonomske politike očekuje se da obezbede i očuvaju nisku inflacijua i u uslovima jakog tržišta rada, da ponovo izgrade zaštitne fiskalne bafere u zavisnosti od fiskalne pozicije zemlje, odnosno aktuelnog nivoa duga, i da očuvaju finansijsku stabilnost i kvalitet aktive, posebno uvažavajući kretanja na tržištu nekretnina.

U saopštenju se navodi da je guverner Jorgovanka Tabaković „govorila o snažnoj opadajućoj putanji inflacije“, likvidnom i visoko kapitalizovanom bankarskom sektoru, otpornom tržištu rada i o „odličnoj fiskalnoj poziciji i makroekonomskim perspektivama Srbije“, uz očekivane visoke stope privrednog rasta, nisku inflaciju i dobre javne finansije i u uslovima snažnih kapitalnih investicija.

„Reagujući jako, proaktivno i koordinirano, u Srbiji smo kreirali brojne zaštitne mehanizme, koji su preduslov za brze reakcije. Ipak, brojni rizici i dalje obeležavaju globalnu scenu, a u takvim uslovima multilateralna saradnja jeste važan odgovor na zajedničke izazove“, rekla je Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari