Ne damo niški aerodrom: Izraditi studiju ekonomske opravdanosti 1Sa ranijih protesta u Nišu Foto: Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“, koja je organizovala jučerašnji protest, pored ostalog zahteva da se uradi nezavisna studija ekonomske opravdanosti i uticaja predloženog modela centralizacije aerodroma u Nišu, kao i drugih različitih mogućih modela upravljanja aerodromom.

Studija bi, kako navode u saopštenju morala da uključuje ne samo zatvorenu finansijsku analizu funkcionisanja aerodroma u Nišu, već i analizu uticaja svakog od modela na lokalni i regionalni ekonomski i društveni razvoj, kao i analizu uvećanih troškova putovanja avio-saobraćajem koje će podneti građani svojim novcem ukoliko dođe do prebačaja saobraćaja na beogradski aerodrom.

Postojeća istraživanja i analize, kao i finansijski izveštaji aerodroma, ukazuju na značajne uspehe postojećeg modela upravljanja niškim aerodromom, pa otud i pitanje zašto se jedan uspešni model zamenjuje neizvesnim, neistraženim i centralističkim modelom upravljanja”, napominju iz nicijative “Ne damo niški aerodrom”.

Tek nakon ovih analiza se, kako dodaju može pristupiti javnim raspravama i naći rešenje koje je opravdano i sa aspekta budžetske potrošnje, najpovoljnijeg uticaja na ekonomiju u regionu, kao i mogućnost lakog pristupa avio- saobraćaju građana Južne i Istočne Srbije. “Svaka odluka doneta bez ovih podataka je nekompetentna i neodgovorna. Način na koji se trenutno predlaže poklanjanje aerodroma centralnom nivou vlasti je takav da nema nikakvih pisanih obaveza koje preuzima Republika u odnosu na razvoj aerodroma, a uticaj ovakve odluke na budžet i život grada svakako ne može biti povoljan. Predlozi koje daje opozicija (referendum) su interesantni sa aspekta čuvanja vlasništva aerodroma na nivou Grada Niša”, ističe inicijativa u saopštenju. Oni su ponudili drugačije zahteve kada je u pitanju niški aerodrom.

Inicijativa zahteva da Skupština Grada Niša odbije predlog Gradskog veća u vezi sa poklanjanjem aerodroma centralnom nivou vlasti, da gradonačelnik Niša i članovi Gradskog veća daju ostavke, kao da se uradi nezavisna analiza ekonomske i društvene opravdanosti centralizacije niškog aerodroma, uporedno sa drugim mogućim modelima upravljanja. “Ukoliko bi se ovi zahtevi ispunili, referendum bi postao suvišan, a otvorio bi se prostor za javnu, demokratsku i informisanu debatu zasnovanu na argumentima, a ne mišljenjima”, naglašava Inicijativa”Ne damo niški aerodrom”, koju čine Miloš Bošković (inicijator protesta), Udruženi pokret slobodnih stanara, Media i reform centar, Proaktiv i Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari