Ne damo niški aerodrom: Ministarka Mihajlović nema nadležnost da utvrđuje bezbednosno stanje aerodroma 1

Inicijativa “Ne damo niški aerodrom” zamolila je ministarku Zoranu Mihajlović da ne daje izjave o bezbednosti i poslovanju niškog aerodroma, jer za to nije nadležna.

Za bezbednost letenja po zakonu je nadležna institucija koja je nezavisna i zove se Direktorat civilnog vazduhoplovstva, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture niti ima nadležnosti, niti kompetencije da utvrđuje stanje bezbednosti na aerodromu, navodi se u saopštenju Inicijative.

Verujemo da je izjava ministarke neoprezna, a ne maliciozna, ali predstavlja narušavanje institucionalnih mehanizama kojim se zaista obezbeđuje zaštita bezbednosti putnika, dodaje se u saopštenju.

Inicijativa ocenjuje da izjava ministarke ne samo što stvara paniku, već može uticati i na poslovni položaj aerodroma.

Pored toga, kako se ističe, i podaci o poslovnom uspehu niškog aerodroma takođe ukazuju da insinuacije ministarke o nesposobnosti rukovodstva nisu tačne.

Rast broja putnika od 1.335 do 330.000 i robe od 338 do 2.500 tona u samo dve i po godine stručnjaci u ovoj oblasti ocenjuju kao izuzetan uspeh, koji se retko sreće u Evropi, ukazuje Inicijativa.

Na žalost, izjava ministarke Mihajlović nije bazirana na argumentima, niti na ingerencijama ministarstva na čijem je čelu, a takve njene izjave mogu nepovoljno da utiču na poslovanje aerodroma, jer je sigurno da avio prevoznici i putnici prate medije i izjave visokih zvaničnika Srbije, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari