Ne žele da budu tranzicioni gubitnici 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Radnici Zastave oružja juče su, kao što su i najavili, protestovali ispred Skupštine Srbije, zahtevajući da ta fabrika bude izuzeta iz predstojeće privatizacije vojne industrije, predviđene upravo usvojenim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Oružari su na pisarnici Skupštine Srbije za predsednicu parlamenta maju Gojković ostavili pismo sa tim zahtevom.

Predsednik Sindikalne organizacije „Zastava oružje“ Dragan Ilić potvrdio je da su radnici nezadovoljni zbog privatizacije vojne industrije i podsetio da su se kragujevački oružari „mesecima protivili Nacrtu zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme i njegovim odredbama“.

– Svedoci smo da je zbog privatizacije država ostala bez hiljadu preduzeća i radnih mesta u njima, a to neće zaobići ni Zastavu oružje. Tačno je da se u našem slučaju planira dokapitalizacija, ali sumnjamo da će i prodaja dela kapitala da donese išta dobro fabrici i radnicima koji ne žele da budu tranzicioni gubitnici – naglasio je Ilić, napominjući da je Sindikat kragujevačke fabrike nedavno Skupštini Srbije predao peticiju kojom više od 2.000 šumadijskih oružara zahteva izuzeće Zastave oružja iz privatizacije vojne industrije.

Ilić je na jučerašnjem protestu rekao i da radnici Zastava oružja traže da budu izuzeti i iz uredbe Vlade Srbije kojom su plate zaposlenima u javnom sektoru umanjene za deset odsto. Ovo tim pre što oružari, kako je primetio, nikako nisu korisnici budžetskih para. Naprotiv, radnici Zastave oružja svoje plate zarađuju plasmanom pešadijskog naoružanja, te lovačko-sportskog oružja na više od 40 tržišta širom sveta.

Direktor Zastave oružja Milojko Brzaković juče je našem listu rekao da smatra da su strahovanja radnika te fabrike od predstojeće dokapitalizacije preduzeća namenske proizvodnje – neosnovana.

– Da sam ubeđen da će prodaja manjinskog paketa akcija naše fabrike da ugrozi njeno poslovanje i položaj zaposlenih, stao bih na čelo njihove protestne kolone. Siguran sam, međutim, da tako neće biti, i da će koristi od primene novog Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme da bude i za fabriku i za zaposlene – kaže Brzaković.

Menadžment Zastavine fabrike oružja saopštio je juče da će konverzija ranijih poreskih dugova da omogući da država postane vlasnik 98 odsto njenog kapitala. Novi zakon, tvrde u poslovodstvu, obezbediće smanjenje starog poreskog duga te fabrike od 11,5 milijardi dinara. Novim zakonom će, nadalje, navode u menadžmentu, biti stvoreni i uslovi za veća investiciona ulaganja, te povećanje proizvodno-izvoznog potencijala fabrike.

– Od početka 2015. redovno se isplaćuju uvećane zarade i izmiruju poreske i druge obaveze prema državi i dobavljačima. Obim proizvodnje povećan je za više od 87 odsto, a fabrika ima ugovorene poslove sa inostranim partnerima koji joj obezbeđuju uposlenost kapaciteta do sredine 2019. godine – ističu u menadžmentu kragujevačke fabrike.

Izmene zakona

Novim zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme predviđeno je da inostrani i domaći investitori mogu da kupe do 49 odsto kapitala šest najznačajnijih domaćih vojnih fabrika, koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbije (OIS). Nijedan pojedinačni investitor ne može da kupi više od 15 odsto kapitala neke oo fabrika iz grupacije OIS. U svim ostalim preduzećima namenske proizvodnje investitori mogu da kupe i više od polovine kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari