Nebezbedni uslovi rada u Zastava oružju 1Foto: FoNet

Sindikat Zastave oružje obavestio je javnost da se predstavnici poslovodstva nisu pojavili ni na današnjoj  sednici fabričkog Odbora za bezbednost i zdravlje na radu.

I pored izuzetno teške situacije vezane za uslove rada koja uzrokuje sve češće obustave rada zaposlenih, kao i nedostatka odgovarajuće zaštitne opreme i brojnih drugih teškoća sa kojima se zaposleni suočavaju, predstavnici rukovodstva već drugi put, tvrde sindikalci, ne dolaze na zakazanu sednicu Odbora za bezbednost i zdravlje na radu, usled čega ti skupovi nisu održani.

„Na sednicima odbora je trebalo da se raspravlja i o nebezbednim uslovima rada na fabričkom Strelištu, gde radnici već danima ne ulaze u kabine za pucanje zbog prisustva hemijskih supstanci koje ugrožavaju njihovo zdravlje. Za poslovodstvo, međutim, ni to nije bio dovoljan razlog da se pojave na zakazanoj sednici kako bi se potražio izlaz iz postojeće situacije, navodi se u današnjem saopštenju oružarskog sindikata.

Predstavnici zaposlenih u Odboru ocenjuju da „sabotiranjem i bojkotovanjem sednica tog tela poslovodstvo pokušava da izbegne suočavanje sa stvarnim stanjem uslova rada u fabrici, kao i da se izbegne odgovornost za vrlo težak položaj zaposlenih u mnogim procesima rada gde se ugrožava zdravlje radnika“.

Sindikat će o ovome obavestiti nadležne u Ministarstvu odbrane, kao i Upravu za bezbednost i zdravlje na radu tog ministarstva kako bi se krenulo sa otklanjanjem brojnih problema sa kojima se, kad su uslovi rada u pitanju, suočavaju radnici u fabrici Zastava oružje, poručuju iz Sindikata.

Brzaković: Nove laži sindikata

Direktor Zastave oružja Milojko Brzaković za naš list kaže da se radi o „novim lažima rukovodstva fabričkog Samostalnog sindikata, čiji je potpredsednik na čelu Odbora za bezbednost i zdravlje na radu, i koji sednice Odbora zakazuje u prostorijama te sindikalne organizacije, umesto u fabričkoj upravnoj zgradi“.

„Inspektorat zaštite na radu je zadovoljan stanjem u fabrici“, tvrdi Brzaković, naglašavajući da prostora i potrebe za unapređenje uslova rada ima, ali da su problem – pare.

Zastava oružje je, inače, prisutna na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, koji je danas otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari