Nedimović: Od izvoza poljoprivrednih proizvoda Srbija će ove godine prihodovati pet milijardi dolara 1Foto: www.mpzzs.gov.rs

Srbija će ove godine od izvoza poljoprivrednih proizvoda prihodovati pet milijardi dolara, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović na konferenciji „Poljoprivreda na prvom mestu“ na novosadskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Nedimović je kazao da, iako je ova godina bila ekstremno sušna, poljoprivreda neće biti u „minusu“, odnosno da će biti ostvaren rod na nivou prošlogodišnjeg koji je za pet procenata bio viši nego godinu dana ranije.

Prema njegovim rečima prinosi kukuruza su na nivou 6 do 6,3 tone po hektaru, a i suncokret je solidno rodio.

Kada je reč o subvencijama za poljoprivrednu proizvodnju, obrtna sredstva i nabavku mehanizacije, ministar je rekao da su prošle i ove godine „subvencije bile izdašne“ i da će se sa time nastaviti, te da su na raspolaganju konkursi Svetske banke, dok smo sa sredstvima iz IPARD fondova „ u petoj brzini“.

„Subvencija nikad neće bitdi dovoljno, smatra Nedimović i dodaje da su ove godine počele ozbiljne kontrole kako se koriste isplaćena sredstva, a u nekim slučajevima utvrđeno je da se polovina novca koristi nenamenski ili su u konkursnoj dokumentaciji falsifikovani podaci.

Govoreći o primeni Zakona o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi Nedimović je naveo da je na taj način angažovano 44 hiljade ljudi, a sve više na našim poljima angažovano su radnici iz inostranstva.

„Nama definitivno fale ljudi za rad u poljoprivredi. Čujem da je na jednom voćnjaku u Riđici angdažovano 80 Uzbekistanaca koji beru jabuke“, kazao je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari