Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Pol Hilbers ocenio je juče da je u Srbiji neophodno pooštravanje fiskalne politike, zadržavanje oštre monetarne politike i ubrzanje privatizacije. „Srbiji je potrebno da u 2008. godini ima budžetski suficit od bar jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako bi nadoknadila veliki platni deficit i održala visoku stopu rasta privrede.

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda Pol Hilbers ocenio je juče da je u Srbiji neophodno pooštravanje fiskalne politike, zadržavanje oštre monetarne politike i ubrzanje privatizacije. „Srbiji je potrebno da u 2008. godini ima budžetski suficit od bar jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako bi nadoknadila veliki platni deficit i održala visoku stopu rasta privrede. Privredni rast bio je snažan i očekuje se da će u 2007. godini dostići sedam odsto“, ocenio je Hilbers na konferenciji za novinare sumirajući rezultate dvonedeljne posete Srbiji. Hilbers je, međutim, konstatovao da rast nije bio uravnotežen, jer je posledica i visoke domaće tražnje izazvane velikim povećanjima zarada, rastom kredita i ekspanzivnom fiskalnom politikom prošle godine. Predstavnik MMF je naveo da je čvrsta monetarna politika bila uspešna u održavanju niske inflacije uprkos povećanju plata i porastu cena nafte i drugih proizvoda pod državnom kontrolom.
– Bazna inflacija pala je sa 14 odsto u 2005. godini na šest odsto u 2006, dok se u ovoj godini očekuje da bude oko 4,5 procenta. Ukupna inflacija smanjena je sa 18 odsto u 2005. godini na sadašnjih 8,5 odsto, ali su istovremeno realne zarade porasle od 20 do 25 procenata što je značajno više od rasta produktivnosti. Negativna tendencija je što je deficit tekućeg platnog bilansa porastao na 15 procenata BDP, kao i to što je privatni spoljni dug više nego udvostručen od krajem 2004, tako da je dostigao 38 odsto BDP na kraju septembra 2007 – naglasio je Hilbers. On je dodao da se monetarnom politikom koja je usmerena na održavanje niske inflacije, višak tražnje preneo na brz rast uvoza, ocenjujući da će spoljni deficit uporno opstajati, a spoljni dug nastaviti da raste. „Mešavina neuravnoteženih domaćih politika u vidu labave fiskalne, oštre monetarne i do sada veoma sporih strukturnih reformi izložio bi spoljnu stabilnost Srbije daljem riziku i umanjio izglede za ekonomski rast“, zaključio je Hilbers.
Članovi Misije MMF su tokom dvonedeljne posete razgovarali sa predstavnicima Vlade Srbije, Narodne banke Srbije i drugih institucija. Detaljan godišnji izveštaj, nakon tih konsultacija, Misija će pripremiti za Bord direktora MMF, koji bi trebalo da ga razmatra i usvoji tokom januara 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari