Neprecizan tender odbija potencijalne kupce 1Foto: Stanislav Milojkovic

Iako je rok za dostavljanje ponuda za kupovinu novobeogradske fabrike Nova livnica istekao 21. septembra a da se niko nije prijavio za učešće u tom procesu, tender nije poništen niti se zna šta će se dešavati u narednom periodu vezano za taj slučaj.

Agencija za osiguranje depozita, kao stečajni upravnik Beobanke (imovina Nove livnice nalazi se u stečajnoj masi Beobanke), dosad je u više navrata bezuspešno pokušavala da proda Novu livnicu ali su ti pokušaji ostali bez uspeha. Kako se navodi u oglasu prodaje se Nova livnica sa svim mašinama, uređajima, instalacijama, pratećim objektima i pravom korišćenja zemljišta na Novom Beogradu. Vrednost imovine je procenjena na 30 miliona evra i nije na bilo koji način obavezujuća ili opredeljujuća za ponuđača prilikom utvrđivanja visine ponude a iznos depozita je određen na 4,5 miliona evra.

Prema informacijama do kojih je došao Danas u dobro obaveštenim poslovnim krugovima, zvaničnu ponudu niko nije dostavio.

– Razlog je neprecizna tenderska dokumentacija, nedovoljno razumljiva potencijalnim stranim kupcima kao i to što nije obrađeno pitanje kontaminacije zemljišta – ističe naš izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, za kupovinu Nove livnice zainteresovani su i pojedini domaći privrednici koji bi hteli da je kupe ali po ceni koja je manja od procenjenih 30 miliona evra. Dobro obavešteni poslovni krugovi smatraju da eventualne kupce Nove livnice, bilo da su oni iz inostranstva ili zemlje, po svemu sudeći ne interesuje nastavak proizvodnje u fabrici već činjenica da su promenom Generalnog urbanističkog plana Beograda parcela na kojoj je smešena firma preimenovane u komercijalno-stambene sadržaje. To znači da bi novi vlasnik na parceli veličine 73.771 kvadrata mogao da gradi stambeno- poslovne komplekse i stekne unosnu zaradu. U Novoj livnici kao delu stečajne mase se ne odvija proizvodnja niti u njoj ima zaposlenih. Inače, Beobanka u stečaju je došla u posed te fabrike 2006. godine kao najveći poverilac IMT-FOM u stečaju.

S obzirom da je i poslednji pokušaj prodaje Nove livnice javnim pozivom propao a da tender u međuvremenu nije poništen obratili smo se Agenciji za osiguranje depozita kako bi smo došli do informacije šta će se dalje dešavati vezano za prodaju ove fabrike. Iako smo pitanja na adrese nadležnih u toj agenciji slali dva puta do zaključenja ovog broja Danasa, nismo dobili odgovore. Privatizacioni savetnik i pravnik Branko Pavlović za Danas objašnjava da u slučaju da nadležni u Agenciji za osiguranje depozita procene da je tender adekvatno urađen a da bez obzira za to niko nije odlučio da učestvuje na njemu imaju pravo da Novu livnicu prodaju i na drugi način, između ostalog i direktnom pogodbom.

– Primera radi, može se raspisati javni poziv za sve zainteresovane za kupovinu Nove livnice bez postavljanja određenih uslova koje treba ispuniti. U slučaju da ni na taj način ne bude pronađen kupac onda jednostavno fabrika kao bezvredna može biti otpisana iz stečajne mase a njeni delovi prodati u staro gvožđe – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari