Nikezić (SSP): Srbija će završiti 2020. sa najvišim javnim dugom u istoriji 1Ministarstvo finasija Foto: N1

Član Predsedništva Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić komentarisao je danas izlaganje Siniše Malog o izdavanju obveznice kako bi se refinansirala stara iz 2011. godine.

„Ministre Mali, znamo da si plagirao doktorat, ali kako si uopšte završio fakultet kad nisi naučio ništa o tržištu, pa porediš kamatne stope iz 2011. kada je jedna Nemačka izdavala obveznice sa kamatom i od 3,497% i 2020. godine kada ista ta Nemačka izdaje obveznice sa kamatnom stopom od -0,58%?“ – rekao je Nikezić.

On je istakao da izdavanje obveznice sa kamatnom stopom od 2,35% i nije neki uspeh, poredeći to sa grčkom čije, kako je naveo, 10-godišnje obveznice danas imaju kamatu od 0,66%.

„Ljudima prosipaš priču o hedžovanju, kao da si izmislio rupu na saksiji, a ne kažeš da se to hedžovanje plaća, niti koliko ga je Srbija platila, jer ako troškovi hedžovanja ulaze u 8,3 milijardi dinara pratećih troškova zaduživanja u 2020. godini, onda i nisi napravio tako dobar posao“ – rekao je Nikezić

Dodaje da se koliko uspešno ministar upravlja javnim dugom vidi u činjenici da će Srbija 2020. godinu završiti sa javnim dugom od 28 milijardi evra, „što je najviše u istoriji i 13 milijardi evra više nego kada je SNS preuzela vlast“.

„Navodiš primere kako sa ostvarenim uštedama može da se izgradi Klinički centar, a ne kažeš zašto ga niste izgradili za osam godina i 13 milijardi evra novog zaduženja, dok niko u Srbiji ne zna gde su otišle te pare? Navodno štediš i brineš o svakom dinaru u godini kada je Srbija napravila istorijski najveću rupu u budžetu, od preko 4 milijarde evra“ – rekao je on.

Nikezić ističe da će Siniša Mali ući u istoriju kao ministar finansija koji je napravio najveći deficit i najviše zadužio zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari