Foto: Beoinfo

Nikodijević je domaćinima skupa zahvalio na dobrodošlici i prijemu, pre svega predsedniku Skupštine Grada Banjaluke Zoranu Taliću.

Ovaj forum je naša zajednička inicijativa kojom smo želeli, pre svega, da koristeći dobre veze Republike Srbije i Republike Srpske, kao i gradova Beograda i Banjaluke, načinimo još jedan korak ka uspostavljanju jače privredne saradnje. Odnosi sa Republikom Srpskom nalaze se visoko na listi prioriteta Vlade Republike Srbije, a postoji i veoma slična međunaordna politika i zajednički ciljevi i interesi, kao i dobra saradnja u oblastima kulture, privrede, ekonomije, sporta. Na tragu toliko dobrih odnosa, zaključili smo da bi Beograd i Banjaluka trebalo da preuzmu inicijativu, s obzirom na to da su u pitanju nosioci privrednih aktivnosti u Srbiji, odnosno Republici Srpskoj – rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Srbija je najznačajniji ekonomski partner Republike Srpske.

Ipak, postoji veliki disbalans u uvozu i izvozu. Pošto je u pitanju Republika Srpska, to je jedini takav slučaj koji nas ne raduje. Pokušaćemo da predstavimo potencijale Beograda i naše privrede dok u ovom trenutku tražimo nove oblike saradnje, od kojih se ističu energetika i drvno-prerađivačka industrija. Kada su u pitanju gradovi Beograd i Banjaluka, važnu ulogu igra i turizam. Na nama je da stvorimo dobre uslove, pre svega infrastrukturne, kako bi privrednici mogli kvalitetnije da sarađuju. Ovo je prilika da svi učesnici foruma iskoriste dobre političke i lične kontakte, kako bismo učinili nešto dobro za građane Srbije i Republike Srpske – poručio je prvi čovek beogradske skupštine.

Predsednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić izrazio je zadovoljstvo jer je Banjaluka u prilici da ugosti privredno-političku delegaciju Srbije.

Osnovni cilj je unapređenje privredne saradnje kako bismo bar u nekoj meri dostigli visoko postavljenu lestvicu od, pre svega, dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Oni su nas na neki način zadužili da u privrednom smislu maksimalno podignemo nivo saradnje – rekao je Đurić.

Zoran Talić je apostrofirao „specijalne” veze između Republike Srpske i Srbije.

Smatram da Banjaluka može biti koristan partner kako Beogradu tako i celoj Srbiji. U fokusu naše pažnje i danas i u narednom periodu jeste odliv stanovništva i suočavanje sa nekvalifikovanom radnom snagom – rekao je Talić.

Glavne teme foruma su potencijali za ulaganja u lokalne samouprave i saradnja Srpske i Republike Srbije, perspektive u digitalnoj transformaciji privrede, razvoj privrednih odnosa, primeri poslovanja kompanije iz Srbije na teritoriji Srpske i kompanije iz Srpske koja posluje u Srbiji.

O okviru foruma održane su tri prezentacije – „Prezentacija potencijala za ulaganje u lokalne samouprave Republike Srpske i Srbije”, „Potencijalni saradnje Srpske i Srbije” i „Perspektive za saradnju u oblasti digitalne transformacije privrede”.