NIS: Očuvanje stabilnosti i nastavak ključnih projekata 1Foto: NIS

U uslovima krize na naftnom tržištu, NIS je očuvao stabilnost u ključnim segmentima poslovanja, kao i na domaćem tržištu, a u nastavku godine prioriteti će biti održanje likvidnosti kompanije i realizacija ključnih razvojnih projekata.

“NIS je sproveo odlučne operativne i finansijske mere kako bi se suočio sa izazovima koje nameću novonastale okolnosti. Velikim naporima svih zaposlenih očuvane su stabilna proizvodnja, prerada i distribucija naftnih derivata. Sada idemo dalje i nastavljamo rad na ključnim investicionim projektima koji garantuju dalji razvoj i stabilnu budućnost naše kompanije”, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

On je kao ključne investicije naveo Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo i izgradnju Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo.

„Svesni smo da uspeh ovih ulaganja i svih najavljenih mera zavisi od ljudi koji rade na njihovoj realizaciji. Zbog toga će nam prioritet biti i socijalna stabilnost naših zaposlenih, čiji je požrtvovani rad u nimalo lakim okolnostima naša inspiracija i garant da će NIS uspešno prevazići i ovaj izazovni period“, rekao je Tjurdenjev.

NIS navodi da zbog pada cena nafte i drastičnog smanjenja potražnje za naftnim derivatima uzrokovanog restriktivnim merama za sprečavanje širenja COVID-19, globalna naftna industrija radi u izuzetno nepovoljnim okolnostima. Negativni trendovi su se očekivano odrazili na domaće tržište, pa i finansijske rezultate NIS-a u prvom tromesečju tekuće godine.

Kako su negativni trendovi nastavljeni i u drugom kvartalu, NIS je usvojio paket mera radi održanja likvidnosti kompanije i očuvanja stabilnosti na tržištu. Među najavljenim merama su smanjenje operativnih i administrativnih troškova, prioritetizacija investicija uz odlučan nastavak realizacije ključnih razvojnih ulaganja i povećanje operativne efikasnosti u svim segmentima poslovanja.

Takođe, NIS je uskladio svoju politiku u oblasti sponzorstava i donacija sa trenutnim okolnostima. Od posebnog značaja za kompaniju ostaje očuvanje socijalne sigurnosti zaposlenih, odnosno redovna isplata zarada u punom iznosu, kao i očuvanje adekvatne dividendne politike, navodi se na sajtu NIS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari