Norveška podržala razvoj Srbije sa više od osam miliona evra 1Proslava Dana državnosti Foto: Nikola Sretenović

Norveška je podržala ujednačeni razvoj manje razvijenih gradova i opština i osnaživanje nacionalnih institucija sa više od osam miliona evra tokom poslednje tri godine preko projekta „Norveška za vas – Srbija“, rečeno je danas na konferenciji povodom završetka tog projekta.

Kroz različite projekte, 218 osoba dobilo je zaposlenje, 385 nezaposlenih unapredilo je svoje veštine za zapošljavanje, 162 mikro i mala preduzeća unapredila su svoje poslovanje, dok je infrastruktura poboljšana u devet opština čime je 48.000 gradjana dobilo bolje uslove života.

Od septembra 2018. godine do sada, projekat je organizovao različite javne pozive i podržao više od 90 različitih projekata za unapredjenje pristupa zapošljavanju, povećanje socijalne uključenosti, poboljšanje uslova života i lokalne infrastrukture, dok su aktivnosti sprovedene u 59 manje razvijenih lokalnih samouprava, navodi se u saopštenju projekta.

„Norveška dosledno podržava društveno-ekonomski razvoj Srbije već mnogo godina, a kroz različite projekte, izgradili smo snažno partnerstvo sa Vladom Srbije i različitim nacionalnim i lokalnim institucijama, što je bila osnova za naš zajednički uspeh“, naveo je ambasador Norveške u Beogradu Jern Eugen Jelsta.

„Sa Norveškom imamo iskren i partnerski odnos u procesu integracija Srbije u EU, a od 2008. godine do danas, Norveška omogućila je Srbiji 100 miliona evra bespovratne podrške za razvoj“, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, na obeležavanju završetka projekta „Norveška za vas – Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari