Novaković: Savetnik gradonačelnika Novog Sada postao najveći investitor 1Foto: R. Balać

Potpredsednik Narodne stranke i bivši novosadski gradonačelnik Borislav Novaković rekao je danas da je firma „Es kapital 2013 d.o.o.“, koja u Novom Sadu podiže ukupno 17 zgrada, u formalnom vlasništvu Biljane Milić, supruge Slobodana Milića, savetnika gradonačelnika Miloša Vučevića.

„Na jednom od najvećih gradilišta u Novom Sadu firma „Es kapital 2013 d.o.o.“ užurbano podiže 17 dvoetažnih manjih zgrada. Gradilište je ograđeno, ali sem naziva budućeg naselja „Grande Telepska dolina“ nema gradilišne table sa podacima o investitoru, projektantu, izvođaču radova, nadzornom organu, površini objekata, broju građevinske dozvole, vremenu početka i kraja radova“, ističe Novaković.

Novaković otkriva da je pomenuta firma, pa i gradilište, u formalnom vlasništvu Biljane Milić, supruge Slobodana Milića, savetnika gradonačelnika Miloša Vučevića.

„Ovo je jedino gradilište u Novom Sadu na kom ne postoji nikakva tabla“, naglašava Novaković.

On kaže da se postavlja pitanje zašto Milići kriju podatke o gradilištu iako imaju potrebne dozvole.

„Mislim da se odgovor krije u slici (Slobodan Milić stoji između Andreja Vučića i Miloša Vučevića) na kojoj se vidi anatomija uticaja i snaga moći u SNS. Milić posreduje između Andreja Vučića i Miloša Vučevića i urbanističke mafije. On obavlja prljave poslove za SNS, menja spratnost, ispod žita predlaže promenu regulacinih planova i uz saglasnost pomenute dvojice pogoduje investitorima širom grada“, tvrdi Novaković.

On ukazuje da je ovo jedno od više gradilišta firme „Es kapital 2013. d.o.o., a naselje u ulici Marije Bursać ima 70 placeva.

Prema njegovim rečima, ta firma, uvidom u podatke RGZ, ima u Novom Sadu preko 300 placeva, a okvirna vrednost objekata kojima upravlja firma Biljane i Slobodana Milića je, prema proceni Novakovića, 40 miliona evra.

„Moje pitanje gradonačelniku Vučeviću glasi – odakle tvom najblišem saradniku i savetniku 40 miliona evra da investira u Novom Sadu“, ističe Novaković.

On podseća i da je firma „Es kapital 2013 d.o.o. osnovana sa skromnim kapitalom pre sedam godina, godinu dana pošto je SNS preuzela vlast, ali se razvijala fantastičnom progresijom, naročito nakon što je pre nekoliko godina Milić za 157 miliona dinara preprodao gradu kao građevinsko zemljište nekoliko hektara poljoprivrednog zemljišta uz put prema Zrenjaninu.

Novaković kaže da je Svetska organizacija za borbu protiv pranja novca, koja prati tokove prljavog novca mafije svrstala Novi Sad na svoju mapu i istakla tri razloga zašto je to učinila: Novi Sad je postao veliko čvorište za distribuciju droge, u Novom Sadu se preko stanogradnje peru „prljavi novci“ mafije i treće – da su Novi Sad i Vojvodina mesto gde organizovani kriminal kupuje velike količine poljoprivrednog zemljišta.

On smatra da je krajnje vreme da reaguje tužilaštvo i pozabavi se slučajem Milića i korupcijom u gradu i dodaje da je odavno trebalo da reaguje inspekcija i naloži da se istakne tabla ili zatvori gradilište.

Novaković poziva i Agenciju za borbu protiv korupcije da proveri da li je Slobodan Milić kao gradski funkcioner prijavio povećanje imovine i način kako je do toga došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari