Nove fabrike ne utiču značajnije na rast plata 1Foto: Stanislav Milojković

U svim opštinama Srbije prošle godine prosečna plata bila je veća nego godinu dana ranije, pojedine poput Titela imla su rast od čak 28 odsto, dok je u Sevojnu i Lučanima, na primer, taj procenat rasta bio nešto malo iznad jedan, odnosno dva odsto.

Uz poljoprivredni Titel, plate su rasle značajnije u Vranjskoj Banji zbog turizma, ali i nekolicini beogradskih opština, kao i Majdanpeku i Boru.

Na desetine otvorenih fabrika, s druge strane, nije uticalo u značajnijoj meri na povećanje proseka plata. Možda se najveći uticaj osetio u Svrljigu, opštini sa najmanjom prosečnom platom tek nešto većom od 35.000 dinara.

Tamo je prosečna plata za 11 meseci prošle godine bila za 11,8 odsto veća nego godinu dana pre, čemu je bar donekle mogao da doprinese dolazak stranog investitora, odnosno otvaranje fabrike Euroconfort Jug, koja proizvodi obuću za izvoz. Fabrika je otvorena u februaru, a italijanski investitor je najavio ulaganje od 400.000 evra i posao za 100 ljudi do kraja ove godine.

Država je ovoj kompaniji dala i subvencije od 4.700 evra po radniku.

U Pančevu je prošle godine nemačka kompanija ZTF otvorila fabriku za proizvodnju delova za automobile, brodove i železnicu, u koju je uloženo 100 miliona evra. Najavljen je posao za 300 ljudi, kasnije i do 1.000.

„Fabrika će doneti mnogo novca Pančevu, zaposliće mnogo ljudi. Videćete za 10 godina kada neki drugi budu govorili o stanju, da će se mnogi setiti i reći da je ovo za vreme Vučića urađeno“, rekao je Vučić tada, podsetivši da je u poslednjih pet godina otvoreno 180 fabrika.

Teško je proceniti da li je ovo imalo neki uticaj, ali novembarska plata u Pančevu jeste bila tik iznad republičkog proseka od 54.471 dinara, gledajući celu 2019. taj prosek je bio nešto ispod. S druge strane, u poređenju sa 2018. plate Pančevaca veće su za 9,3 odsto.

Nešto malo manje, ali su opet rasle zarade u istom periodu i u Zrenjaninu i Leskovcu, 8,7 odsto.

U oba ova grada početkom prošle godine otvorene su fabrike.

U Zrenjaninu je počeo da radi Eseks, prvi pogon južnokorejske kompanije u ovom delu sveta. Na 15.000 kvadratnih metara Eseks se bavi proizvodnjom emajlirane žice, a posao je dobilo 170 ljudi.

U januaru je u Leskovcu otvorena fabrika za proizvodnju elektroinstalacija za auto-industriju Aptiv Pakard, a posao je dobilo više od 400 radnika, s tim što je na otvaranju predsednik države najavio da će „u narednih godinu i po dana biti zaposleno 3.000 ljudi“.

Rast plata osetio se i u Obrenovcu (8,3 odsto) gde je tokom 2019. otvorena fabrika Mei Ta, druga od ukupno dve fabrike u kojoj je posao našlo 400 radnika. Italijanski investitori su mahom ulagali u Šabac, koji je takođe beležio rast plata od 9,5 odsto, a u junu je otvorena fabrika Selettra, u tom trenutku 11. italijanska kompanija koja je došla u taj grad.

Smederevo i Apatin – niže plate

Prema podacima RZS, Smederevo i Apatin su prošle godine bile jedine dve opštine u Srbiji u kojima je novembarska plata bila niža u odnosu na prosečnu platu za prvih 11 meseci. Iako je Smederevo zabeležilo rast od 7,6 odsto za prvih 11 meseci prošle godine u odnosu na isti period godinu dana ranije, u novembru su plate u ovoj opštini bile u proseku 52.747 dinara, 400 dinara niže od godišnjeg proseka. Najveći poslodavac u Smederevu je Hestil, kineska kompanija koja je pre četiri godina privatizovala železaru. S druge strane, novembarska plata u Apatinu bila je 47.079 dinara, 200 dinara niža od prošlogodišnjeg proseka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari