Oživljavanje srpskog građevinarstva koje u prva četiri meseca ove godine beleži pad od 12 odsto biće pospešeno programom vanrednih mera za pomoć toj grani koji bi Vlada Srbije trebalo da razmotri u četvrtak, izjavio je juče potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić prilikom današnje posete Kraljevu.

Prema njegovim rečima, program obuhvata kreditiranje građevinskih radova na objektima od javnog značaja kao što su škole, obdaništa, zdravstvene i ustanove kulture, sportske hale i stadioni. „Država i lokalne samouprave obezbediće po 10 odsto učešća, a poslovne banke 80 odsto kredita na pet godina, sa godinom počeka. Pozivam lokalne samouprave da konkurišu sa projektima, a uslov je da više od 50 odsto angažovane građevinske operative mora da bude upravo sa teritorije te lokalne zajednice“, rekao je Dinkić.

Program mera za oporavak građevinarstva pripremila su ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i ministarstvo za prostorno planiranje. „Odlučili smo se za građevinarstvo jer je to prvenstveno domaći sektor, samo mali deo ove privredne grane je oslonjen na uvoz“, objasnio je ministar.

Osim ministra Mlađana Dinkića, u Kraljevu je juče boravila i ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović. Oni su na vojnom aerodromu Lađevci najavili da će do kraja 2011. godine biti završena konverzija tog aerodroma iz vojnog u civilni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari