O povećanju minimalca u septembru 1Ilustracija, arhivska fotografija Foto: FoNet MUP Srbije

Predstavljajući rezultate rada Ministarstva koje vodi ministar rada Zoran Đorđević je pre dva dana rekao, između ostalog, da ima prostora za povećanje minimalne cene rada, ali i da treba voditi računa o tome da se privreda ne optereti.

Đorđević nije precizirao koliko bi povećanje minimalca moglo da bude ovog puta, jer će konkretniji razgovori o tome biti tek u septembru, kada se, kao i svake godine, razgovara o tome na sednici Socijalno-ekonomskog saveta. Zbog „zategnutih“ odnosa u SES-u neizvesno je šta će biti, ali sindikati već imaju predloge da se minimalna cena rada na mesečnom nivou sa sadašnjih 27.000 podigne za 6.000 do 7.000 dinara.

Svaki socijalni partner u SES-u pravi svoju radnu grupu i negde polovinom septembra, eventualno krajem tog meseca se suočavaju predlozi i donosi odluka o tome koliko će biti povećanje minimalca. Ta odluka gotovo nikada u prošlosti nije doneta „glatko“ jer se poslodavci i sindikati ne slažu oko toga koliko bi povećanje trebalo da bude, te je država najčešće bila ta koja „preseče raspravu“ i predlaže kompromisno rešenje.

– Kada se izađe sa predlozima, ako ne postoji dogovor Vlada je ta koja donosi odluku. Ono na čemu mi godinama unazad insistiramo jeste povećanje koje je na nivou rasta BDP-a, plus inflacija. Ako uzmemo da je rast BDP-a nekih 3,5 odsto, a inflacija negde na nivou od 1,5 procenat onda je za poslodavce jedino realno povećanje od nekih pet do šest odsto – ističe za Danas Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Prethodne dve godine su, kako kaže, prihvatili povećanje veće od toga, ali samo zato što im je Vlada ponudila nešto zauzvrat.

– Pretprošle godine pristali smo na povećanje od 10 odsto jer nam je država izašla u susret i povećala neoporezivi deo zarade sa 11.000 na 15.000 dinara. Prošle godine poslodavci su oslobođeni plaćanja onih 0,75 odsto za slučaj nezaposlenosti, što nije bilo toliko značajno, ali na šta smo pristali – napominje Atanacković.

Kao što je za poslodavce svako povećanje cene rada veliko jer osim minimalca povlači i povećanje svih ostalih zarada, za sindikate koji staju u stranu radnika, ono je nedovoljno. A nedovoljno je naročito kada se uzme u obzir da su građani svakodnevno suočeni sa novim povećanjima cena, a samo poslednjih nekoliko sedmica saznali smo da će nas putarine u Srbiji koštati 12 odsto više nego do sada, te da će od avgusta i računi za struju, gas i gorivo takođe biti veći.

Potpredsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije Duško Vuković kaže za Danas da oni još nisu pripremili računicu, ali da će pomno pratiti kretanja cena i potrošačke korpe i pokušati da predlože najbolje moguće rešenje.

– Ideja je bila da se do 2021. dođe do toga da minimalna cena rada bude izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom. Ako želimo da se to desi za dve godine, onda bi naredni minimalac trebalo da bude bar 34.000 dinara – ističe Vuković.

On kaže da je to minimalno koliko je neophodno za egzistenciju svakom čoveku.

– Kada govorimo o minimalcu moramo da imamo pouzdane argumente, a problem je sada i to što mi poslednje dostupne podatke za minimalnu potrošačku korpu imamo iz marta ove godine kada je bila 37.000 dinara. A mi sada treba da pravimo cenu rada za narednu godinu – napominje Vuković.

Povišica za 350.000 radnika

Poslednji put minimalac, koji prima gotovo 350.00 ljudi u Srbiji povećan je 1. januara ove godine i to sa 143 na 155 dinara po satu. Na mesečnom nivou to povećanje iznosilo je nešto malo više od 2.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari