Objavljen tender za izbor izvođača radova na gasovodu Niš-Dimitrovgrad 1Foto: EPA-EFE ROBERT GHEMENT

Danas je objavljen tender za izbor izvođača radova na gasovodu Niš-Dimitrovgrad, novoj gasnoj interkonekciji koja će povezivati Niš i Sofiju kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara godišnje, za koji će Evropska unija obezbediti bespovratnih 49,6 miliona evra iz IPA fonda za Srbiju.

Projekat će biti finansiran i iz kredita Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 25 miliona evra, a potpisivanje ugovora se očekuje uskoro, navedeno je u zajedničkom saopštenju EU info centra i Ministarstva rudarstva i energetike.

Početak radova na izgradnji gasovoda se očekuje kasnije tokom ove godine, nakon izbora izvođača i nadzora na izvođenju radova, dok je završetak gasovoda planiran za početak 2023. godine.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je EU opredeljena da pomogne Srbiji u njenim naporima da diversifikuje izvore energije i da ima zdraviju životnu sredinu i ocenio da ovaj projekat otvara prilike za nova tržišta i ekonomski rast.

Planirani kapacitet gasovoda će obezbediti dodatnih 80 odsto u odnosu na postojeće potrebe Srbije za gasom i u velikoj meri će unaprediti opštu sigurnost snabdevanja gasom, pojačaće diversifikaciju izvora energije u Srbiji i na Zapadnom Balkanu i smanjiti zavisnost od jednog dominantnog snabdevača, navodi se u saopštenju.

„Izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska stvoriće mogućnost snabdevanja Srbije prirodnim gasom iz LNG terminala u Grčkoj, kao i iz gasovodima TAP i TANAP, koji su deo Južnog gasnog koridora kojim se transportuje gas iz Kaspijskog i regiona Bliskog istoka, a po završetku projekta Istočni Mediteran biće omogućeno i snabdevanje iz priobalnih rezervi gasa iz polja Levijatan, odnosno Kipra i Izraela“, naglasila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Istaknuto je da će na ovaj način biti obezbeđen lak pristup gasu za građane i privredu Bele Palanke, Pirota i Dimitrovgrada.

Ovaj projekat je jedan od “Projekata od zajedničkog interesa“ EU i jedan je od prioritetnih u kontekstu Grupe na visokom nivou za energetsko povezivanje centralne i jugoistočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari