Četvrta i do sada najnaprednija generacija tehnologije namenjene mobilnim komunikacijama mogla bi većsredinom sledeće godine da zaživi u Srbiji, a nešto realniji rok je 2012. godina, saopšteno je juče na konferenciji kompanije Nokia Simens netvorks koja je održana u okviru sajma telekomunikacija Telfor.

Generalni direktor NSN Miodrag Radojevićistakao je da 4G nudi mogućnost prenosa podataka brzinama većim i do 10 puta od trenutno dostupnih. On je ocenio da će na brzinu prelaska sa 3G mreža na 4G u Srbiji prvenstveno uticati cene mobilnih telefona na kojima može da se koristi 4G. Radojevićje naglasio da je neophodno i da Agencija za elektronske komunikacije donese potrebnu regulativu, ali i da je kompaniji NSN u toj instituciji rečeno da se na tome intenzivno radi. „Kada će operateri mobilne telefonije u Srbiji preći na 4G zavisiće i od njihove procene jer ni 3G mreža do sada nije potpuno iskorišćena. Sa tehničke strane nema prepreke za prelazak na novu tehnologiju jer to na baznim stanicama zahteva samo ugradnju modula i dodavanje softvera“, naglasio je Radojević.

Prema rečima Radeta Maljevića iz Nokia Simens Netvorksa, 4G tehnologija, poznatija i kao LTE (long term evolution) sva tri operatera u Srbiji su zainteresovana za novu tehnologiju i trenutno su u fazi puštanja prvih testnih baznih stanica u rad. Kako je objasnio 2G tehnologija nudi brzinu prenosa podataka od 400kB po sekundi, 3G brzine idu do 10 MB, a HSPA plus do 42 MB (tu tehnologiju još nema nijedan operater u Srbiji). S druge strane, LTE nudi brzine do 100 MB u seknudi. U praksi to omogućava da se jedan muzički fajl (mp3) od četiri megabajta daunloduje sa Interneta za 0,7 sekundi, video snimak sa Jutjuba od 7,5 megabajta za 0,8 sekunti, dvix film od 700 MB za minut, a film DVD kvaliteta od 11 gigabjata za samo 10 minuta za šta je kod 3G tehnologije potrebno oko 2,5 sata. Ova tehnologija većje zaživela u zemljama poput Švedske, Japana i Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari