Protest frilensera ispred Skupštine trajaće do 10. aprila, Pogačar traži da se obrati poslanicima (VIDEO, FOTO) 1Foto: Siniša Obrenić

Predstavnici Udruženja radnika na internetu (frilenseri) postavili su dva velika šatora ispred Skupštine Srbije i desetine malih i tako blokirali jednu traku Trga Nikole Pašića.

Udruženje je organizovalo protestno kampovanje i protest zbog nezadovoljstva predloženim modelom oporezivanja prihoda koji je iznela Vlada Srbije, a protestne aktivnosti trajaće do 10. aprila.

Kako su najavili oni će tu i raditi.

Predsednik tog udruženja Miran Pogačar izjavio je da su se večeras okupili da iskažu spremnost da se bore i po ovako hladnom vremenu i da će tu ostati tri dana.

„Ne slažemo se sa predlogom Vlade Srbije kako za prošlost tako i za budućnost. Vlada je u jednom slučaju izašla korak napred kada je reč o primanjima od nekih 460 evra, ali smatram da je ovo problem ne samo za one koji toliko primaju, nego i za sve frilensere“, rekao je Pogačar za agenciju Beta.

On je poručio da će, ako bude bilo potrebe, reagovati kada taj predlog Vlade udje u skupštinsku proceduru i da neće pokleknuti.

„Tražićemo, ako bude mogućnosti, da se obratimo u Skupštini kada bude usvajanje predloga da bismo izrazili naš stav i obrazložili zbog čega je predlog protivzakonit i nepravedan“, naveo je.

Pogačar je naglasio da je potrebno naći jednostavno rešenje koje je primenjivo za sve.

On je za sutra u 11.00 ispred Skupštine Srbije najavio protestno okupljanje.

Unija ugostitelja Zemun donirala je 500 sendviča, vodu za piće i slatkiše za okupljene frilensere.

Na skupu je zasada prisutno stotinak gradjana i policije u civilu.

Protestno kampovanje je počelo u 18.00.

Saobraćaj u drugoj traci ka Bulevaru kralja Aleksandra još uvek se odvija nesmetano.

Predsednik tog Udruženja Miran Pogačar rekao danas je ranije agenciji Beta da je protest prijavljen policiji i da će se ispred zgrade Skupštine razapeti jedan veliki šator, a još oko stotinak manjih biće raspoređeni po trotoaru, kolovozu i parku, gde će boraviti frilenseri i odakle će raditi, pa će saobraćaj, verovatno biti prekinut.

„Naš cilj je da sprečimo usvajanje predloženog modela oporezivanja frilensera jer je predviđeno da dažbinama čija se naplata traži retroaktivno i tekućim koje će se utvrditi, bude obuhvaćeno više od pola prihoda“, rekao je Pogačar.

Dodao je da je predlog Vlade Srbije za njih apsolutno neprihvatljivo i da nisu oni krivi što država nije na vreme donela zakon po kome bi njihovi prihodi bili oporezivani na vreme, a ne da se sada od njih retroaktivno traži porez za poslednjih pet godina.

Pogačar je rekao da frilenseri ni u jednoj od okolnih zemalja nisu oporezovani „unazad“, a da oni nisu krivi, već država, dokaz je činjenica da je u nekoliko navrata nudila ustupke.

Frilenseri su se, prema njegovim rečima, svojevremeno u poreskim filijalama raspitivali po kom modelu da plate porez na prihod, ali da im je rečeno da njih zakon „ne prepoznaje“ kao kategoriju radnika.

„Predlog Vlade ugrožava život velikog broja frilensera jer su njihova dugovanja do dvadesetak puta veća od ostvarenih primanja, a uz to bi trebalo da plaćaju i tekuće obaveze kada se donese zakon o porezu na prihod frilensera“, rekao je Pogačar.

Poreska Uprava je krajem prošle godine, posle kontrole, dostavila frilenserima rešenja o naplati poreza za prethodnih pet godina iako nije postojao precizan zakon za tu kategoriju radnika, a zatim je u pregovorima ponudila da se otpiše kamata, prizna veći procenat troškova i uvede neoporezivi deo od 32.000 mesečno, a dug plaća u mesečnim ratama deset godina.

Udruženje radnika na internetu je odbacilo takav predlog, ali je drugo udruženje, Udruženje frilensera i preduzetnika spremno da ga prihvati i Vlada Srbije je predlog usaglašavala sa njihovim zahtevima, a Pogačar je ocenio da to udruženje nema legitimitet i da nije reprezentativno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Protest frilensera ispred Skupštine trajaće do 10. aprila, Pogačar traži da se obrati poslanicima (VIDEO, FOTO)”

  1. A šta država nudi frilenserima, pošto će toliko da ih oprli? Zdravstveno, penziono, šta?
    Jbt, čak su i Bosanci izboksovali da se povuče već usvojen zakon o prljenju frilensera…

  2. A sta kaze predsednik na sve ovo. Sici ce medju njih reci da je sve sredio ko prosli put a onda ce njegovi poslanici na miru izglasati zakon. A onda ce se prati da smo mi demokratska zemlja i da on ne moze da utice na vladu i parlament. Usput ce obradovati narod da ce Kinezi praviti po popularnoj ceni 5,7km novog puta i da dolazi novi strani investitor kome smo duzni 56 000Eu po zaposlenom. On je sve sredio sa njima, nase je samo da im platimo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.