Odbijena dozvola za kulu u Beogradu na vodi 1

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odbilo je da da dozvolu za izgradnju Kule Beograd u okviru projekta Beograd na vodi, prenosi Kurir.

Ministarstvo građevinarstva donelo je zaključak kojim se odbacuje zahtev „Beograda na vodi“ za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju šipova za Kulu Beograd, faza 1, etapa 1, zbog formalnih nedostataka, navodi se u obrazloženju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Za ovaj list su potvrdili da su 15. jula zaključkom odbacili zahtev preduzeća „Beograd na vodi“. Kako su naveli iz Ministarstva, osnovni razlog za odbacivanje je bio taj što je investitor zahtev podneo u papirnoj umesto u elektronskoj formi, kao i drugi tehnički razlozi – podsećaju da je potrebno dostaviti izveštaj revizione komisije za obe faze izgradnje, ugovore o izgradnji nedostajuće infrastrukture sa odgovarajućim imaocima javnih ovlašćenja.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović izjavila je danas da zahtev investitora za gradnju kule u Beogradu na vodi nije podnet elektronski i da je zbog toga morao da bude odbijen. Ona je rekla da je reč isključivo o poštovanju zakona, podsetivši da je u Srbiji 1. januara ove godine uvedeno elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

„Neke stvari su bile predate u papirima, ali to nije ništa neobično i to nije jedini objekat za koji se vrati dokumentacija da se popravi. U ovom slučaju ne postoje suštinski razlozi zbog čega nije dobijena dozvola – nema, gospodo, više papira, sve je elektronski“, rekla je Mihajlović. Ona je navela da se elektronske građevinske dozvole u Srbiji izdaju u proseku za sedam dana.

Kompanija „Beograd na vodi d.o.o.“ saopštila je danas da se radovi odvijaju u skladu s dozvolom za pripremne radove, koju je izdalo Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture. Reč je jednoj od tri dozvole, koje se izdaju fazno, a na osnovu leks specijalisa koji je usvojila Skupština Srbije.

„Sa Ministarstvom su usaglašavani tehnički aspekti njegove primene. Ministarstvo je zbog toga što je zahtev već bio podnet, a određeni detalji u toku samog postupka usaglašeni, odbilo zahtev za izdavanje građevinske dozvole za Kulu Beograd, kako bi omogućilo da se pravno-formalno podnese novi usaglašeni zahtev. Kompanija ‘Beograd na vodi d.o.o.’ je dopunila dokumentaciju, dobila saglasnost Revizione komisije za stručnu kontrolu tehničke dokumentacije i u postupku je dobijanja dozvole za radove na sledećoj etapi Kule Beograd“, kaže se u saopštenju kompanije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je za emisiju „Insajder“ uzjavio da je ugovor za projekat „Beograd na vodi” najbolji mogući i za grad Beograd i za Republiku Srbiju, jer se decenijama unazad pričalo o aktiviranju Savske promenade i Savskog amfiteatra, a niko nikada ništa nije uspevao da uradi, jer nije bilo investitora.

Prema rečima Malog ovaj projekat predstavlja najveću investiciju u Srbiji u poslednjih nekoliko godina.

– Da bi se krenulo sa tim projektom, bilo je potrebno da oni ulože 300 miliona evra. Do sada su uložili 43 miliona evra, a u naredna dva meseca ide dokapitalizacija sa još 20 miliona evra. Dakle, prati se tempo izvođenja radova na terenu, sa odgovarajućim tempom priliva novca, a arapski investitor ispunjava na vreme svoje obaveze – precizirao je Mali.

Gradonačelnik je posebno istakao da se vrši kontrola poslovanja svih učesnika u projektu i da sve funkcioniše po najvišim standardima. “Želimo da gospodin Alabar i njegov tim profesionalaca budu oni koji biraju arhitekte, projektante, izvođače radova, a da domaće kompanije imaju prioritet, jer naša domaća radna snaga, naši radnici, zarađuju plate od toga“, naveo je Mali.

Govoreći o zaštiti interesa Grada Beograda i Republike Srbije, Mali je naglasio da je sve urađeno tako da garancije budu najčvršće moguće.

– Ukoliko za 20 godina ne urade preko 50 odsto projekta kao što piše u ugovoru, ta zemlja ostaje nama. A vrednost te zemlje može da bude samo veća. Tako da smo potpuno zaštićeni. Da smo prodali po bilo kojoj ceni neki bi rekli prodali ste jeftino, da smo prodali za milijardu, 100 miliona, 20 miliona, svejedno je… Rekli bi ovo su prodali u bescenje. Ali mi nismo jer tako ne bismo imali kontrolu. Kada nekome nešto prodate, onda je to njegovo. Ovako arapski investitor mora da radi sa nama na tome da održi dinamiku. Kada završi izgradnju objekta, zemljište prati sudbinu objekta – zaključio je Mali. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari